Novosti online

Девенпорт: ЕУ ће играти важну улогу у мигрантској кризи

КОПАОНИК – Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је вечерас да је мигрантска криза за ЕУ изазов без преседана, као и да ће Унија, са савезницима, играти важну улогу у правцу дугорочног решавања тог проблема на Блиском истоку.

Девенпорт је, на 23. Копаоник бизнис форуму, подсетио да се извор проблема налази изван ЕУ и да, уколико се тежи дугорочном решењу проблема – то нас води ка Блиском истоку.

„Ту морамо да радимо са савезницима као што су САД, Русија, регионални играчи, они који чине напоре у том правцу. И ЕУ ће играти велику улогу у том правцу”, рекао је он.

Девенпорт је указао да милиони избеглица ЕУ виде као уточиште и место где могу да живе у миру са својим породицама.

Реакција земаља чланица се, како је рекао, одразила најпре у порукама добродошлице.

„Мигранти се третирају на хуман начин, јер целокупна криза представља хуманитарни изазов”, рекао је он.

Девенпорт је додао и да је већина влада почела да примењује граничне контроле због овако великог прилива избеглица, а почело се са применом механизма давања азила.

У том процесу је, истиче он, Турска битан играч.

„Јуче су донете важне одлуке које показују да постоји одлучност ригорозније граничне контроле и да се обнове шенгенска правила, а да се не угрозе. И свих 28 чланица је одобрило одлуку да се пружи подршка Грчкој која је веома погођена овом кризом”, рекао је он.

Девенпорт је истовремено указао и на проблем раста популистичких и националистичких екстремних снага широм Европе. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh