Gradovi

Devenport: EU za Obrenovac izdvojila skoro 10 miliona evra

Devenport: EU za Obrenovac izdvojila skoro 10 miliona evra

OBRENOVAC – Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport obišao je danas gradilište zgrade sa 32 stana u Obrenovcu, koju sa 780.000 evra finansira EU u okviru projekta socijalnih stanova.

„Ovo je još jedan deo naše plodotvorne saradnje sa opštinom Obrenovac i bez pune podrške od strane opštine i naših partnera, UNOPS-a, ne bi došlo do ovih konkretnih rezultata“, rekao je Devenport i naveo da je za saniranje posledica katastrofalnih poplava, EU za Obrenovac izdvojila skoro 10 miliona evra, za škole, privrednike i za obnovu privatnih kuća.

„EU je izdvojila 780.000 evra za izgradnju ovog objekta, a za mene je to prilika da vidim svojim očima kako idu radovi. U pitanju je socijalno stanovanje za građane Obrenovca i predviđeno da ovde budu stanovi za 32 porodice, radovi idu vrlo dobro, uprkos vremenskim uslovima i završiće se na vreme, krajem maja ili početkom juna“, rekao je Devenport.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio se Devenportu, s obzirom na to, kako je rekao, da smo svi svedoci koliko je velika migrantska kriza danas i koliko su sve EU institucije posvećene tome, a uprkos tim velikim finansijskim izdacima, EU ima pođednaku posvećenost obnovi Obrenovca.

„Ova zgrada, donacija EU, direktno će spasiti živote 32 porodice, koje su živele u opštinskim stanovima i stanovima „Termoelektra“ i u suštini nisu imali vlasništvo, kao što ga neće imati ni ovde, ali će moći da imaju korisništvo, a zgrada će biti u vlasništvu grada Beograda“, rekao je Čučković.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost tih radova je 930.000 evra, a u zgradu, kada bude gotova, useliće se 32 porodice, dok će zgrada biti u vlasništvu grada Beograda i biće po projektu socijalnih kuća, koji EU sprovodi u Srbiji.

On je navoe da će radovi, koji su počeli 1. novembra prošle godine, biti završeni 25. maja.

Čučković je najavio da će, zahvaljujući EU, sutra početin rekonstrukcija 1.000 domaćinstava i da je u pitanju projekat EU koji pomaže ljudima koji su dobili pomoć države.

Prema njegovim rečima, ta pomoć u proseku je iznosila oko 400.000 dinara u Obrenovcu, ali nisu mogle sve porodice da obnove sve što im je trebalo i da su u pitanju konkretni radovi koji će se odnositi na ono što je najpotrebnije ljudima.

„Negde će to biti završetak kuhinje, podova, negde kupatila i prozora, crepa i tako dalje i biće isključivo donacija u radovima i toj akciji daćemo prioritet u 2016. godini“, istakao je Čučković.

On je naveo i da se sredstvima EU, u selu Poljane, 17 kilometara od Obrenovca ka Lazarevcu, gradi potpuno nova osnovna škola, koja je bila potpuno srušena u poplavama maja 2014.

„Bićemo svedoci otvaranja i tog objekta u narednih nekoliko nedelja. Ta investicija vredna je 130.000 evra, u toj školi ima 26 đaka i to su stvarne evropske vrednosti. Ako date mogućnost nekome ko je daleko od centra Obrenovca, Beograda, da se kvalitetno obrazuje, to znači da ćemo mi kao država moći da doprinesemo sveukupnom razvoju EU“, rekao je Čučković.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh