Ekonomija

Devizne rezerve pale 253 miliona evra

loto novac pare dolar dolari dobitnik nagrada milioner milioneriFoto: thinkstock/guliver/gettyimages

Kako je saopštila NBS, neto devizne rezerve (samo NBS, bez obavezne rezerve komercijalnih banaka) su na kraju februara iznosile 8,24 milijarde evra.

Smanjenje ukupnih rezervi NBS je u najvećoj meri rezultat smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 109,3 miliona evra, što je regulatorne mere koju je NBS sprovela u cilju podrške rastu kreditne aktivnosti.

devizneFoto: Ilustracija MONOD/Podaci NBS

Intervencijama NBS na međubankarskom deviznom tržištu ostvaren je odliv od 190 miliona evra, od čega se 110 miliona odnosi na intervencije realizovane poslednja dva dana januara, dok se 80 miliona odnosi na neto prodaju deviza realizovanu u februaru.

Uspešnim upravljanjem deviznim rezervama NBS je ostvarila priliv deviza. Po tom osnovu, kao i po osnovu kamata, donacija i ostalih priliva, devizne rezerve su povećane za 109 miliona evra, što pokriva više od polovine odliva po osnovu deviznih intervencija.

Dinar je u februaru nominalno depresirao prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 110 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh