Gradovi

Dijalog Beograda i Prištine 16. i 17. novembra

BEOGRAD – Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 16. i 17 novembra u Briselu na ekspertskom nivou, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Teme će biti sporazumi o slobodi kretanja u vezi sa registarskim tablicama, kao i primena sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

U proteklom periodu održano je nekoliko rundi dijaloga na različite teme, ali dve strane nisu postizale dogovore, a poslednja je bila 19. i 20. oktobra.

Zbog izostanka pomaka i konkretnih rezultata u dijalogu Beograda i Prištine, posebno po pitanju Zajednice srpskih opština i sporazuma o telekomunikacijama i energetici, na čekanju je i nastavak evropskih integracija, pa je neizvesno da li će Srbija do kraja godine otvoriti još neko poglavlje u pregovorima sa EU.

Beograd je spreman za nastavak dijaloga, ali ne jezikom ucena, poručuju zvaničnici.

O primeni sporazuma o telekomunikacijama nekoliko dana pregovaralo se u Briselu početkom oktobra, ali bez pomaka.

Beograd nije prihvatio da srpska imovina bude predstavljena kao svojina Pošte i Telekoma Kosova, što je tražila Priština jer bi to bilo, naveli su, uspostavljanje presedana za sve dalje slučajeve.

S prištinske strane tada su poručili da pomaka nije bilo, jer su odbili „okupaciju imovine Telekoma“.

Poslednje trzavice u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine dogodile su se nakon što se pojavio dokument u kojem je prištinska strana dostavila četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

Uslovi, koje je iznela Edita Tahiri, su uspostavljanje granice između dve države, Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu, saradnja na poljima od interesa za obe države i ratne reparacije.

U Briselu su Tanjugu tada rekli da je to stari dokument koji je kosovska skupština još pre dve godine, na samom početku, iznela kao svoje viđenje kako dijalog treba da izgleda.

U Evropskoj komisiji su podvukli i da se dijalog ne zasniva na ultimatumima, da je trenutno u fokusu primena dogovorenog, a ne nove teme, i, konačno, da su teme dijaloga samo pitanja o kojima se obe strane saglase da će biti na diplomatskom stolu.

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je istog dana sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i saglasili su se da je neophodna brza primena svih postignutih dogovora, zarad dobrobiti naroda.

Kako je rečeno, Mogerini i Vučić dele i mišljenje da je uspešan nastavak dijaloga neophodan za ceo region.

„Želimo da nastavimo razgovore, idemo ka miru i sve se nadam da niko ne želi destabilizaciju prilika na Balkanu, ali sve što se dešava ne govori u prilog mojim nadanjima“, zaključio je premijer.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh