Politika

Dijalog u Briselu: Mustafa ipak dolazi Vučiću

vlada kosova,kosovo,mustafa,tačiFoto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Dijalog na najvišem nivou bi trebalo da bude vođen uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini.

Neizvesnost da li će sastanka uopšte biti, jer su iz Prištine najavljivali da neće dolaziti u Brisel dok se Kosovu ne odobri vizna liberalizacija, trajala je gotovo dve nedelje, a prekinuta je danas pošto je premijer Mustafa potvrdio dolazak.

Osetljivo pitanje ratnih zločina

Na pitanje vezano za presudu Oliveru Ivanoviću, srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da jedino što nije dobar pristup to je povlačenje paralela tipa „i OVK je činila zločine…“, jer onda će neko uvek reci „ej, i Srbi su to radili…“. „Odluka onda uvek liči na politiku, umesto na odluku pravosuđa, a ja ne bih da ulazim u tu sferu, iz nje nema povratka“, zaključio je premijer.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je danas tim povodom rekla da su vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine dva potpuno odvojena pitanja.

Iz kancelarije visoke predstavnice najavljeno je da će na sastanku dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljim koracima u okviru dijaloga.

Premijer Vučić rekao je danas da će tema razgovora u Briselu biti primena onoga što je dogovoreno 25. avgusta prošle godine, ali nije želeo da unapred procenjuje ishod sutrašnje, nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

„Mi se ne igramo. . . a uvek smo spremni da razgovaramo, jer i najteže situacije moramo da rešavamo dijalogom“, rekao je on i dodao da ne može da prognozira ishod.

On je ranije ocenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.

Za Beograd je najvažnija tema sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština a Priština još nije donela izvršnu uredbu o osnivanju te zajednice iako je to dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

Prema najavama zvaničnika, očekuje se da će jedna od tema biti i vladavina prava, uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću, koji je prvostepeno osuđen na devet godina zatvora zbor navodnih ratnih zločina.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh