Politika

Dijalog: Vučić optimista, Moregerini zadovoljna

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef kosovske vlade Isa Mustafa, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, završena je večeras oko 21 sat.

Razgovori, pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO), su završeni nakon samo tri ipo sata, iako se očekivalo da će možda potrajati i duboko u noć.

U pauzi premijer Vučić je za RTS izjavio da je ključan momenat današnjih razgovora da se postigne da se otkoči proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosmetu, kao što je predviđeno Briselskim sporazumom a potvrđeno odlukom tzv. Ustavnog suda Kosova.

Izvor: Tanjug

„Nadamo se da će prištinska strana da krene u fazu izrade statuta ZSO, i da Srbi mogu da kolektivno ostvaruju veća prava nego što ih trenutno imaju„, rekao ja Vučić.

Od ostalih tema srpski premijer je rekao da se razgovara o sprovođenju onoga što je dogovoreno još 2011. godine – priznavanju univerzitetskih diploma između Prištine i Beograda, kao i pune slobode kretanja.

Vučić je pomenuo još jednu aktuelnu temu za Beograd, a to su parlamentarni izbori u aprilu.

„Na tim izborima će glasati i naši ljudi na Kosovu i to je razuiman stav kome niko ne želi da protivreči“, rekao je Vučić, ističući da je pnjegov posao, i posao Vlade Srbije, da grade drugačije društvo od današnjeg a da pritom „nikoga ne lažu“.

Na pitanje šta očekuje u večerašnjem nastavku dijaloga, Vučić je rekao da šta god da se uradi biće postignut neki dogovor, što bi značilo da smo otkočili ceo proces, a i „jedna i druga strana imaju mogućnost da se izvuku iz celog procesa u jednom trenutku, a taj će proces dugo da traje“.

Dodao je da je reč o krupnim pravnim pitanjima i podsetio da je obaveza i jednih i drugih formiranje Zajednice srpskih opština.

„To što radimo činimo kako bismo obezbedili bolju budućnost za našu decu“, zaključio je premijer.

Obaveza je svih, ocenio je, da grade drugačije društvo na celom Balkanu i da na putu ka Evropi izgradimo normu sopstvenog ponašanja.

Vučić je rekao da će razgovori u Briselu večeras potrajati, da oni nikad nisu laki, ali da su korisni i dobri za obe strane i za našu zemlju, jer nam donose poštovanje i pokazuju da smo pouzdan partner i EU i SAD i gradimo svoj put u budućnost, a on je trnovit i težak.

MOGERINI ZADOVOLJNA NAPRETKOM

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je posredovala u današnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izrazila je zadovoljstvo što je postignut napredak u priznavanju diploma, kao i implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, dodajući da su se obe strane saglasile da počnu razgovore o direktnim avio i železničkim vezama.

Ona je u saopštenju nakon sastanka navela da su današnji razgovori protekli u veoma dobroj atmosferi, te da je bilo reči o implementaciji dogovora postignutih u dijalogu – sporazuma o priznavanju univerzitetskih diploma i slobodi kretanja iz 2011, te prvom briselskom sporazumu iz 2013, kao i sporazum iz avgusta prošle godine.

„Potvrđeno je danas da međusobno priznavanje obrazovnih i profesionalnih diploma i sertifikata postaje realnost. Na toj osnovi studenti će biti u mogućnosti da nastave svoje studije, a stručnjaci da pospeše svoje izglede na zapošljavanje, kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Značajno smo, takođe, napredovali u implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, posebno u delu vezanom za registarske tablice“, objasnila je Mogerini.

Ona je dodala da je diskusija bila fokusirana i na posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma.

„Današnji sastanak je pokazao njihovu spremnost da se napreduje konstruktivnim pristupom. Svi imamo na umu potrebu da su neophodne odluke od kojih će direktne i konkretne koristi imati građani Srbije i Kosova, koji žele napredak na evropskom putu“, naglasila je ona.

EU će, kako je najavila, nastaviti da podržava punu implementaciju današnjih dogovora, kao i prethodnih sporazuma i daljeg napretka u normalizaciji.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je večeras, po završetku razgovora koji su u Briselu trajali duže od tri sata, da ne postoji nikakav rok za izradu statuta Zajednice srpskih opština i da se po tom pitanju sve mora odvijati u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda.

Mustafa nije izričito odgovorio da li je postignut dogovor da se krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština, ali je rekao da za to nema vremenskih rokova.

Kad je reč o izborima za Skupštinu Srbije, Mustafa je rekao da će oni biti održani na teritoriji Kosova u skladu sa zakonima Kosova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh