Gradovi

Diković otkrio bistu vojvodi Stepi u Domu vojske

Diković otkrio spomen – bistu vojvodi Stepi Stepanoviću u glavnom holu Doma Vojske Srbije.

BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković svečano je danas otkrio bistu vojvodi Stepi Stepanoviću u Domu Vojske poručivši su tog vojskovođu krasile lična skromnost i bogata vojnička karijera.

„Vojvoda Stepa je bio skroman po prirodi, ali da je njegova veličina u skromnosti i skromnost u veličini tog čoveka u teško vreme, kada je vojevao velike bitke za slobodu Srbije“, poručio je Diković.

On je naveo da mu je pripala velika čast i da mnogo poštuje dela velikog vojskovođe koji je, kako je rekao, jedna od najmarkantnijih ličnosti toga doba.

„Odlikuje ga teška i bogata vojnička karijera, krunisana komandovanjem Drugom armijom srpske vojske od Prvog Balkanskog rata, do završetka Prvog svetskog rata. Kreator je prve i velike pobede na Ceru u Prvom svetskom ratu, trasirao je putokaz svim slobodoljubivim, koji znaju za šta se bore, koji mogu pobediti bez obzira na jačinu i moć neprijatelja“, rekao je Diković.

Prema njegovim rečima, Stepa Stepanović je svojim znanjem i autoritetom motivisao, usmeravao, komandovao i pobeđivao, a zajedno sa svojim velikim kolegama Mišićem, Bojovićem, Šturmom zadivio je svet.

„Njegove poslednje reči bile su – Polazite napred, a završio je skromno u kućici u Čačku…, nama je ostavio ovaj Dom, ali da nije bilo Stepe, dobrovoljnih priloga, ne bi Dom vojske ostao potomcima, vojnicima, da ga zajedno sa narodom koriste, razvijaju patriotizam prema otadžbini. Neka ti je slava i hvala“, poručio je načelnik Generalštaba.

U Domu vojske takođe je predstavljena knjiga direktora Medija centra „Odbrana“ Stevice Karapandžina – Verska služba u Vojsci Srbije: uticaj na operacije kopnene vojske, o kojoj je, između ostalih, govorio i recenzent Bogoljub Šijaković.

Svečanom otvaranju biste vojvode Stepe u hodniku Doma vojske i promociji knjige prisustvovao je patrijarh srpski Irinej, bio je upriličen kulturno-umetnički program, a glumac Tihomir Arsić čitao je odlomke iz knjige.

Bronzana skulptura rad je vajara Nebojše Mančića i predstavlja deo projekta obeležavanja značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije, koji je Medija centar „Odbrana“ započeo ove godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh