Gradovi

Diković sa zamenikom predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO

BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa zamenikom predsedavajućeg Vojnim komitetom NATO, general-potpukovnikom Markom Šislerom.

Generali Diković i Šisler razgovarali su o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saradnji Srbije i NATO-a, a gost iz Brisela upoznat je sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i pravcima daljeg razvoja Vojske Srbije.

Saradnja Srbije i NATO-a se odvija u okviru članstva naše države u Programu Partnerstvo za mir i direktnom saradnjom Vojske Srbije i Kfora, saopštila je Vojska Srbije.

Sagovornici su se složili da je konkretan rezultat dobre saradnje Srbije i NATO-a potpisivanje Sporazuma o privremenim operativnim procedurama, koji definiše propise u vezi Vazdušne zone bezbednosti nakon njene potpune relaksacije.

General Diković je istakao da je saradnja Vojske Srbije i Kfora korektna i profesionalna, o čemu najbolje govori činjenica da je izvedeno više od 6.000 zajedničkih aktivnosti od stupanja na snagu Vojnotehničkog sporazuma, kao i da se sastanci predstavnika VS i Kfora, na kojima se razmenjuju informacije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na prostoru AP KiM i duž administrativne linije i razgovara o merama za unapređenje efikasnosti realizacije zajedničkih aktivnosti, redovno održavaju.

Načelnik Generalštaba je rekao da je zajednički zadatak Vojske Srbije i Kfora očuvanje bezbednosti u zonama odgovornosti sa obe strane administrativne linije i da do sada nije bilo slučajeva povreda odredbi popisanih sporazuma.

General Diković je naglasio da međunarodni faktor presudno utiče na političku situaciju na Kosovu i Metohiji, te da zbog toga ima i veliku odgovornost za bezbednost svih ljudi na KiM, a posebno Srba i drugih nealbanaca.

On je dodao da je za stanje bezbednosti na KiM ključni faktor upravo Kfor, čije nadležnosti i odgovornost proizlaze iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkog sporazuma.

Na sastanku je istaknuto da je u novom ciklusu angažovanja Srbije u Konceptu operativnih sposobnosti deklarisana jedna inžinjerijska četa, kao i da su sve jedinice Vojske Srbije deklarisane u prvom ciklusu angažovanja u tom konceptu ocenjene kao borbeno spremne i osposobljene za izvršavanje zadataka u zoni multinacionalnih operacija pod mandatom UN i EU.

U nastavku posete Srbiji general Šisler će razgovarati sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Zoranom Đorđevićem i posetiti Specijalnu brigadu Vojske Srbije, kaže se u saopštenju.

Foto Tanjug, T. Valič

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh