Gradovi

Diković: Smanjenje Kfora negativno će uticati na bezbednost

BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije , general Ljubiša Diković, danas je u Beogradu, u razgovoru sa komandantom Kfora general-majorom Guljelmom Luiđijem Miljetom, ocenio da će svako smanjenje snaga Kfora negativno uticati na bezbednost.

Diković je naglasio da zbog nadležnosti i odgovornost Kfora, koje proizlaze iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojnotehničkog sporazuma, Vojska Srbije vidi upravo Kfor kao ključnu snagu za očuvanje bezbednosti i stabilnosti na KiM, uz ocenu da će svako smanjenje Kfora negativno uticati na bezbednost, saopštila je VS.

Podsetivši na nedavna dešavanja na KiM, general Diković je ukazao na to da događaje koji su pretnja po bezbednost treba nazvati pravim imenom i okarakterisati ih na pravi način, predvideti ciljeve delovanja njihovih počinilaca i moguće posledice, kao i da se mora delovati preventivno, a ne samo kada se incidenti dogode.

Načelnik Generalštaba je ocenio da se dostigniti nivo saradnje sa Kforom odlikuje visokim stepenom poverenja i međusobnog razumevanja, o čemu najbolje govori činjenica da je izvedeno više od šest hiljada zajedničkih aktivnosti od stupanja na snagu Vojnotehničkog sporazuma.

General Diković je istakao da je zajednički zadatak Vojske Srbije i Kfora očuvanje bezbednosti u zonama odgovornosti sa obe strane administrativne linije, kao i da međunarodni faktor presudno utiče na političku situaciju na Kosovu i Metohiji, te da zbog toga ima i veliku odgovornost za bezbednost svih ljudi u ovoj pokrajini, a posebno Srba i drugih nealbanaca.

Načelnik Generalštaba je izjavio da Vojska Srbija planira da u narednom periodu započne sa zadacima nadgledanja administrativne linije iz vazdušnog prostora upotrebom helikoptera i bespilotnih letilica, prvenstveno kao deo podrške realizaciji zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i Kfora, poput jednovremenih patrola i osmatračnica, navedeno je u saopštenju.

Foto Tanjug/R.Prelić,video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh