Gradovi

Đinping pozvao na dogovor o slobodnoj trgovini

LIMA – Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na dogovor o slobodnoj trgovini u azijsko-pacifičkom regionu, čime Kina sebe pokušava da promoviše kao zemlju lidera u slobodnoj trgovini.

Kako prenosi AFP, predsednik Kine je time, na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Limi, poslao snažan poziv u borbi protiv protekcionizma, koja može da nastane po dolasku Donalda Trampa na predsedničku funkciju.

AFP je naveo da Peking gura dva alternativna plana – jedan sa SAD i drugi koji isključuje Ameriku, a kineski predsednik pozvao je lidere samita da poboljšaju oba plana. To pozicionira Kinu, zemlju koju je SAD smatrao pretnjom kapitalizmu slobodnog tržišta, kao neočekivanog lidera pokreta za slobodnu trgovinu.

Na marginama samita, Si Đinping se sastao sa odlazećim američkim predsednikom Barakom Obamom i upozorio da je Trampova „šokantna pobeda prelomni trenutak“ u odnosima Kine i Rusije.

On je izrazio nadu da će dve strane raditi na tome da se fokusiraju na saradnju, na šta je Obama rekao da odnos dve zemlje „ima najviše posledica na situaciju u svetu“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh