Gradovi

Diplomata biciklom od Haga do Beograda u humanitarne svrhe

BEOGRAD – Holandski diplomata Ivar Skers biciklom će preći put od rodnog Haga do Beograda, kako bi prikupio pomoć za decu obolelu od raka u Srbiji.

Skers, koji je politički sekretar i šef odeljenja za medije, kulturu i javnu diplomatiju u Ambasadi Kraljevine Holandije u Srbiji, na put će krenuti u subotu 30. aprila, a putovanje će trajati 13 dana.

Predviđena ruta je 2.038 kilometara i prolazi kroz šest zemalja – Holandiju, Nemačku, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku i na kraju kroz Srbiju, saopšteno je iz holandske ambasade.

Cilj putovanja je, kako se navodi, prikupljanje pomoći za organizaciju Nurdor Srbija (www.nurdor.org), udruženje roditelja čija deca boluju od raka i koji su osnovali udruženje za brigu o deci koja su na terapiji u beogradskim bolnicama.

Deca borave u kućama udruženja Nurdor kad god ne moraju da su u bolnici i tako provode više vremena sa roditeljima. Nurdor u potpunosti zavisi od donacija.

U martu 2015. godine tim Ambasade Holandije posetio je jednu od Nurdorovih kuća u Beogradu u okviru inicijative „Holandija radi“, čiji je cilj da se okupe pojedinci, grupe prijatelja ili kolega, i da zajedno realizuju neki projekat u svom kraju.

Holandska ambasada je u Nurdor roditeljskoj kući opremila dečje igralište, zasadila sadnice jabuka u vrtu, postavila police za knjige, obezbedila knjige i druge ukrase za kuću, kaže se u saopštenju.

Povodom ovog biciklističkog putovanja je napravljen veb-sajt za prikupljanje sredstava za Nurdor http://www.gofundme.com/biking4nurdor.

Preko sajta je moguće donirati sredstva, a informacije o putovanju će biti ažurirane svakodnevno.

Sav prikupljeni novac će biti upotrebljen kako bi Nurdor Srbija mogao da nastavi da obezbeđuje najbolje moguće uslove deci koja boluju od raka, kao i da njihovim porodicama olakša dug i bolan proceš lečenja.

Skers je prošle godine imao sličan pokušaj da biciklom ide od Haga do Beograda, i tom prilikom je donirao 60.000 dinara Nurdoru, ali je putovanje putovanje je morao da prekine na pola puta zbog povrede ruke, saopštila je holandska ambasada.

Foto Tanjug/S. Ilić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh