Svet

Diplomatsko zahlađenje zbog slučaja Litvinjenko

Ruska podrška sirijskom režimu i navodno bombardovanje umerenih pobunjenika i civilnih područja izazivaju međunarodnu osudu, ali sa porastom broja terorističkih napada u svetu, pojavljuju se pozivi za bližu saradnju, navodi juče britanski list.

dejvid kameron vladimir putin

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da želi da vidi Francusku kako „jača koordinaciju“ sa Rusijom, dok američki i ruski piloti komuniciraju kako bi obezbedili da se njihovi vazdušni udari u Siriji ne preklapaju, podseća „Independent“.

Britanski premijer Dejvid Kameron i Putin dogovorili su se da sarađuju u borbi protiv IS u telefonskom razgovoru koji je usledio nakon što je Britanija proširila svoje operacije u Siriji.

Sada, međutim, pošto je istražna komisija britanske Vlade objavila da je Putin „verovatno odobrio“ ubistvo bivšeg špijuna na britanskom tlu, odnosi koji su u fazi otopljavanja mogli bi da zahlade.

Analitičar Džon Lof iz instituta za međunarodne odnose „Čatam haus“, smatra da je s obzirom na postojeći nizak nivo saradnje slučaj Litvinjenko neće uneti neku razliku u odnosima Londona i Moskve.

„Za Rusiju nije najvažniji odnos sa Velikom Britanijom, već sa SAD“, rekao je Laf i dodao da ne veruje da će Amerikanci da prekinu dijalog sa Rusijom zbog onoga što se desilo u Londonu pre deset godina.

On je, međutim, pominjanje Putinovog imena i bivšeg čelnika FSB NIkolaja Patruševa u izveštaju, ocenio kao „značajno“, uz ocenu da to „može da utiče na odnose Rusije sa drugim državama, ne samo Britanijom“.

„Ukoliko ste Oland ili (nemačka kancelarka Angela) Merkel i sastajete se sa Putinom, morate da se zapitate sa kim se rukujete“, naglasio je analitičar.

„Mislim da će sveukupni efekat biti produbljivanje sadašnje izolacije Rusije“, naveo je on.

Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, a koje je danas obelodanio britanski sudija Robert Oven, naišli su na oštru reakciju Rusije i zaoštrili već ionako napete odnose Moskve i Londona.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh