• Gradovi

  Direktorka Drajzerove: Osam odsto populacije Srbije koristilo drogu

   

   

  Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu i članica Komisije za borbu protiv narkomanije u školama Mira Kovačević izjavila je danas da je osam odsto populacije Srbije koristilo drogu, pri čemu je ogromna većina, čak 99 odsto njih koristilo marihuanu.

  „Marihuana je prva psihoaktivna supstanca sa kojom se mladi susreću. Festivali, žurke i diskoteke su mesta gde je popularno kombinovati alkohol sa marihuanom i ekstazijem“, rekla je Mira Kovačević za Radio-televiziju Srbije.

  Ona je rekla da, prema njihovim statistikama, u beogradskom regionu na lečenju uglavnom od heroina ima više od 1.000 zavisnika, dok u Srbiji ima izmedju 6.000 i 8.000 zavisnika na lečenju.

  Kao članica Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, ona je kazala da su mere prevencije Vlade Srbije dobre i da država treba da obezbedi smanjenje ponude i potražnje droge na ulicama što je dugotrajan i kompleksan proces u kojem porodica ima centralno mesto, a škola zauzima drugo mesto.

  „Dobro je da je džrava stala iza toga. Na stručnjacima je da preporuče efikasne programe, a na državi da obezbedi zakonski osnov da se to rade“, rekla je Mira Kovačević.

  Ona je kazala da lečenje zavisnosti može biti efikasno i uspešno ako zavisnik i njegova porodica rade na tome.

  „Naša ustanova želi da izadje u društvo i omogući ljudima da od stručnjaka u nekom ambijentu koji nije bolnica dobiju prave informacije“, rekla je Mira Kovačević i dodala da su korisne informacije dostupne na sajtu bolnice i njenoj Fejsbuk (Facebook) stranici.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com