Kultura

DIRIGENT ZORAN ANDRIĆ: OTVORENO PISMO „SRAM VAS BILO MINISTRE TASOVAC“

FILH2

Niš 10.02.2016.
Broj: 48/16
Povod: Rasprava u Skupštini Srbije o Zakonu o Kulturi i
izmenama i dopunama zakona, sa osvrtom na diskusiju,
izlaganje i pitanje Narodnog poslanika Blagoja Bradića.

Sram Vas bilo gospodine Ministre.

Pod punom moralnom, pa ako postoji i krivičnom odgovornošću, počinjem ovo pismo, obraćajući se u svoje lično ime kao i u ime 70 mladih muzičara iz 18 gradova Srbije, koji su svojoj zemlji Srbiji za samo 5 godina postojanja, doneli 2 Zlatne medalje sa Evropskih festivala i IV mesto u Svetu, nastupajući u čuvenoj Zlatnoj dvorani Musikwerein-a, u Beču.

Na postavljena pitanja, Narodnog poslanika, gospodina Blagoja Bradića da se grad Niš totalno zanemaruje za mnoge velike kulturne manifestacije, koje imaju tradiciju, neke i preko 50 godina i da za velike medjunarodne festivale niste pridali ni malo pažnje i poštovanja, pa na kraju i o Omladinskoj filharmoniji Naissus, Vi na to odgovarate, što nema veze sa životom, da je Niš lep grad i da se navodno prijatno osećate u njemu. Kao po Vašem običaju Vi odgovarate samo ono što se Vama svidja, a to ćete moći kad Vi stvorite neku državu i narod, pa makar i virtuelnu, a ne kao Ministaru Vladi Republike Srbije.

Podsećam i Vas, a i javnost, da kada je Vaša uslovno rečeno relevantna komisija po osnovu konkursa, donela negativnu odluku za učešće Omladinske filharmonije Naissus, na svetskom festivalu u Los Angelesu, koja je taj ISTORIJSKI POZIV ikada za Srbiju, dobila po osnovu ostvarenih rezultata u Evropi, došli smo sa predstavnicima mladih u Vaše Ministarstvo, da bi nas primila gospodja Ana Vučetić, rekavši da niste tu a znamo da ste bili na radnom mestu, jer ste posle našeg izlaska, Vi izašli nakon nekoliko minuta. No to ostavimo po strani.

Poenta je u sledećem: Tada smo došli sa transparentom i citatom „ŠTO JE U DRŽAVI BOLJA MUZIKA, BOLJA ĆE BITI I DRŽAVA“ – Platon, a Vi ste to tek nakon toga više puta citirali samo na neki Vaš način pa čak i na RTS-u, pa i na samoj raspravi u Skupštini, a po tome ništa niste uradili i to Vas nimalo ne tangira, jer za Vas u muzičkom smislu postoji samo Beogradska filharmonija i nijedna druga muzička i kulturna institucija kojoj je muzika pretežna delatnost. Čak idete i na to da napadate i naš nacionalni teatar i našu Operu i balet, samo zato što ste možda u sukobu sa nekim pojedincem koji nije po vašoj meri. SRAMOTA.

Kad smo već kod Beogradske filharmonije, naše Nacionalne i svaka joj čast, ali moram reći i to da ste Vi turneju po Americi iznudili organizovanjem i zalaganjem Visokopoštovanog Zubina Mehte i pojedinih Ambasadora, pa i privrednika, dok smo mi dobili ponavljam ISTORIJSKI POZIV a da nikog nismo tamo znali. Evo prošla je i godina, i zašto neki mladi poput nas nisu dobili takav poziv u kategoriji mladih simfoničara. Naravno nemate odgovora, jer je Vaša ne relevantna komisija donela zaključak da ima festivala u Evropi. A šta više da tražimo u Evropi kada smo 2012 i 2014. osvojili Zlatne medalje.

Na raspravi o zakonu o Kulturi i izmenama i dopunama zakona, izjavili ste pred kamerama i svim poslanicima, da nikakvu odluku niste doneli bez komisije, a dali je to tačno? Nije gospodine Ministre i opet velim SRAMOTA.

– Dali nije tačno, da ste Kustendorfu dodelili mimo konkursa 25. miliona dinara, a plus po konkursu jer je festival počinjao pre konkursa, dodatnih 9 miliona dinara?

– Dali nije tačno, da ste festivalu igre, takodje mimo konkursa a po Vašem tzv. tajnom diskrecionom pravu, za koji se pozivate u javnosti da niste koristili, dodelili takodje nekoliko miliona? KO VAM SE LIČNO SVIDJA,DOBIJE.

– Dali nije tačno, da kada ste 27.januara prošle godine bili u Nišu, i razgovarali sa pojedinim mladim članovima filharmonije, niste rekli da je taj poziv divan i da se treba svi predstaviti što najbolje mogu, a pogotovu mladi, i pozvali nas da se javimo na konkurs, što naravno ne mora da znači da ste obećali, ali je APSURDNO da jedan takav istorijski momenat za SRPSKU MUZIČKU MLADOST, niste podržali.

– Dali nije tačno, da najveći deo sredstava po tzv konkursu odlazi samo u Beograd, i Novi Sad, i tu i tamo na kašičici, po ostalim gradovima Srbije, gde čak i manji gradovi od Niša u Srbiji dobiju veća sredstva, a da ne govorimo za NOMUS i EXIT, gde na NOMUSU naravno nastupa BG filharmonija. Zar to nije sukob interesa gospodine Ministre, jer ste Vi i kao Ministar, LATENTNI Direktor BG filharmonije.

Ima još mnogo pitanja, i ne znam dali je to nepristojno u ovom času, što bi rekao Rade Šerbedžija, ali se moram osvrnuti uz dužno poštovanje i na našu Nacionlanu Beogradsku filharmoniju, za koju je Vaš povratak sa turneje, iz SAD, rekao bih, bio pod velom muzičke tajne što se tiče kritike i tamošnjih nastupa, a da ne govorimo da ste tzv. svojoj i našoj BG filharmoniji pred put ili odmah nakon Vašeg dolaska na čelo Ministarstva, preneli znatna sredstva, po kom osnovu, to nikada niko bar za sada neće znati, bar ne u muzičkoj javnosti.

FILH 3

Stim u vezi, a ponavljam uz dužno poštovanje naše Nacionalne filharmonije, osvrnuo bih se, ne ja kao kritičar, već na kritike koje su izašle u Američkim pisanim medijima, a koje su vešto sakrivene od Srpske javnosti. Jer ko sam ja?, jedan obični provincijski dirigent za Vas, ali čovek entuzijasta koji je uspeo da okupi muzičku mladež iz 18 gradova Srbije od Subotice do Leskovca, od 17 do 27 godina i njome predstavi svoju zemlju Srbiju na najlepši mogući način, jer podsećam Vas “ MUZIKA JE REČ, SVIH NARODA RASA I BOJA“.

Dakle Američka štampa i kritika, pre svega je veoma iznenadjena da jednu Nacionalnu filharmoniju, jedne male ali ponosne i muzički talentovane zemlje Srbije, na turneji po SAD, predvodi i predstavlja našu zemlju sa Srpskim muzičarima, čovek, stranac i to Kinez ili vec bilo ko. Po tome oni samo mogu zaključiti da mi nemamo sposbne dirigente, a to nije tačno, imamo ih, ali ih Vi gospodine Ministre, PRIZNAJTE ne volite i nisu Vam po volji, pa po onoj kako mnoge Evropske filharmonije imaju dirigente iz drugih država, mada većinom kao goste, Vi, kako rekoh po onoj VIDLA ŽABA DA SE KONJI KUJU PA I ONA DIGLA NOGE, ili još po starom Srpskom U TUDJEGA TATKA….. Kažite mi jednog stranog dirigenta u Rusiji koji je glavini i šef Dirigent nacionalnih Ruskih filharmonija? Nema:!!

Dalje, sale, kao što mi neki znamo, jer smo imali direktne kontakte sa ljudima koji su pratili Vašu turneju po SAD, nisu bile prepune i naravno, naterana je i ona publika i onaj sloj ljudi koji aplaudiraju Srpskim predstavnicima, kiča i nekulture, koji se hvale da pevaju po Americi, bili su silom dovedeni, što nije ni tako loše ako nakon toga zavole i umetničku muziku. I na kraju neki tamo recimo vajni kritičari, za Vaše izvodjenje Sibeliusa, rekli su sledeće: da morate mnogo svirati još Haydna i Mozarta, da bi došli do Sibeliusa.

Toliko o tome, jer po Vama izgleda da su samo veliki znalci u Beogradu i da je samo Beograd Srbija, bar po kulturi, a ostali su provincijalci i neznalice, ali ne lenji vraže, Vi ste mnoge svojim potezima i sagledavanjem vrednosti kao Ministar kulture takodje i u Beogradu svrstali u neznalice, ili blaže rečeno minorne osobe u kulturi. SRAMOTA!!

Vi ste gospodine Ministre proveli 12 godina na prestižnom konzervatorijumu Čajkovski kao student klavira. To je divno. A gde je sad taj Vaš rad, taj Vaš 12-togodišnji trud. Dali ste učili možda i MANAGMENT u kulturi uz klavir, kao što se sad to uči na našim adhock i plaćenim fakultetima, i zato imamo izgleda mnogo znalaca, ali ni K od kulture. Ja sam kao stipendista Ruske Vlade 1986-87, u ono vreme čak Perestrojke bio na specijalizaciji za Operno-simfonijsko Dirigovanje, u St. Petersburgu i nije me tada poslao već, moj pokojni otac, takodje Dirigent i Kompozitor koji je tvorac muzičkog života u Nišu i jugoistočnoj Srbiji, već sam stipendiju dobio po republičkom konkursu. Nisam siguran, ali bilo bi mi drago da ste tako i Vi otišli i to kao mnogo mladji, jer Vama je otac uvaženi pokojni Predrag Tasovac, mogao to da priušti, dok moj otac to nije mogao, jer je na žalost, kako sam gore naveo, možda je bio provincijski muzičar i umetnik za velike Beogradjane. Svaka čast pojedincima.

Želim na kraju da Vam kažem, ni slučajno kao pripadnik vladajuće stranke, a još manje sa političke strane gledišta, jer UMETNOST ne sme i ne poznaje politiku.

Misao i zapažanje mi je to: da naš uvaženi gospodin Premijer je svakog Ministra, da kažem uslovno mogao da disciplinuje, ali izgleda da je samo sa Vama bilo teško. Izgleda da Vas ćuvaju neke velike sile moći.

I na kraju želim da ovo javnost zna da ja imam 60 godina i 40 godina profesionalnog muzičkog iskustva sa maksimalnim predanjem celog svog života, i sa nastupima sa mnogim filharmonijama i van granica naše zemlje, ali su mi MOJA SRPSKA MLADOST u imenu i delu Omladinske filharmonije Naissus, najdraža i sa njima ću biti do kraja svog života.

P.S. Možda Vam se sve ovo neće svidjati Ministre, i siguran sam da meni više ni po kakvom konkursu nema pristupa dok ste Vi na vlasti, pa čak ako uskoro i ne budete, što se iskreno nadam, i što sva umetnička javnost i elita i priželjkuje, u novoj Vladi, no uvek ostaju neki tzv. poslušnici Vaši, koje ste ne znam čime zadužili, a izmedju ostalog tu je i gospodja Ana Vučetić koja svojim stavom sve vreme u radu Ministarstva Kulture svih ovih godina, ignoriše moj rad i moje sposobnosti. Ne daj Bože da ponovo budete Ministar u Vladi, i ako to bude, pre verujem da će marsovci doći, do Vašeg ponovnog Ministrovanja i dubokog zakopavanja Srpske muzičke kulture.
U slučaju da ponovno budete Ministar, oprostite mi, biću primoran da možda po prvi put iz Srbije, potražim KULTURNI AZIL negde u Evropi, ili još bolje Rusiji, Americi, nikako.

S poštovanjem. Predsednik UO

prof. Zoran Andrić-Šef Dirigent

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh