Gradovi

Ditman: EU se kreće u pravcu zajedničkog rešenja

KOPAONIK – Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je večeras da se EU, po pitanju rešenja izbegličke krize, nalazi na dobrom putu iznalaženja rešenja.

On je na Kopaonik biznis forumu rekao da je EU bila suočena sa različitim izazovima, podsećajući na krizu evrozone, a da je aktuelna izbeglička kriza najteža.

„Ovo su zaista veliki izazovi na koje ne možemo dati brz odgovor. EU ima 28 zemalja članica, proces donošenja odluka je složen i vremenski zahtevan. Ne bih rekao da smo se izgubili u procesu“, naglasio je Ditman.

On je ocenio da se EU nalazi na dobrom putu iznalaženja rešenja.

Prema njegovim rečima, izazove EU može rešiti samo zajedno, a ne pojedinačno, a Nemačka daje doprinos pronalaženju zajedničkog rešenja.

„Izbegička kriza je jako veliki izazov, ne samo za Nemačku, već i Srbiju. Nemačka vlada dosledno i ozbiljno radi na iznalaženju zajedničkog evropskog rešenja“, podvukao je on.

Ditman je podsetio da postoji akcioni plan od novembra prošle godine EU i Turske, da je u februaru na Savetu EU došlo do snažnog koncenzusa o koracima koje treba preduzeti.

„Na jučerašnjem sastanku ševova država i vlada napravili smo bitan napredak i došlo je do važnih kvalitativnih promena. Radi se o zaštiti naših spoljašnjih granica, punoj primeni Šengena. Juče sa Turskom smo došli do veoma važnog sporazuma koji može da dovede do zaustavljanja ilegalne migracije u EU“, uveren je on.

Ditman je istakao da iznalaženje evropskog rešenja neće biti na štetu bilo koje članice, pa ni Grčke.

Po pitanju opasnosti od izlaska Velike Britanije iz EU Ditman je podsetio da je u februaru postignut dobar sporazum, koji će, kako misli, sačuvati zajedničko pravno nasledstvo EU, što je najvažnije.

„Moramo da sačekamo referendum“, zaključio je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh