• Gradovi

  Ditman: Nemačka će i dalje podržavati Srbiju

  BEOGRAD – Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman izjavio je večeras da je Vlada Srbije svojim reformskim kursom stvorila uslove za otvaranje prvih poglavlja i istakao da Srbija na daljem putu ka EU može da računa na podršku Nemačke.

  On je čestitao je građanima Srbije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU, dodavši da je juče bio važan dan za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

  „Nemačka će podržavati Srbiju na daljem putu ka EU. Sada smo ušli u operativnu fazu pristupnih pregovora i čini mi se da je zaista važno da odlučno nastavimo tim reformskim kursom i da pokrenemo nove reforme“, rekao je Ditman za RTS.

  On je izneo uverenje da će na proleće 2016. biti otvorena sledeća dva poglavlja 23 i 24, a koja se odnose na vladavinu prava.

  „Srbija je vec preduzela važne pripremne radnje, pripremila je kolosek i primetićemo operacionalizaciju procesa“, napominje nemacki ambasador.

  Govoreći o poglavlju 35, Ditman je rekao da je jasno da se ono nalazi na početku pristupnog procesa.

  „Mi smo kao osnov celog tog procesa utvrdili zajednički pregovarački okvir koji je EU usaglasila u januaru 2014, a Srbija je pristala na to. Srbija je stvorila uslove za otvaranje tog važnog poglavlja 35 kroz svoj konstruktivan doprinos u procesu normalizacije odnosa i na kraju zbog važnog sporazuma postignutog 25. avgusta. Zato mi je drago što možemo da otvorimo to poglavlje“, kaže nemački ambasador.

  On je dodao da je jasno i da piše u zajedničkom pregovaračkom okviru da postoje dva paralelna procesa.

  „S jedne strane nastavak pristupnih pregovora, a s druge strane nastavak razgovora o normalizaciji izmedu Srbije i Kosova. Srbija će biti merena po svom doprinosu i inicijativama“, napominje Ditman.

  Prema njegovim rečima, dokument koji je osnov za pristupne pregovore jeste zajednički pregovarački okvir iz januara 2014. godine.

  „U njemu se kaže sasvim nedvosmisleno da na kraju celog tog procesa bude usvojen pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova o punoj normalizaciji odnosa. To piše u zajedničkom pregovaračkom okviru, a dodatnih uslova nema“, zaključio je Ditman.

  Foto Tanjug, O. Toskić (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com