Gradovi

Ditman: Rešenje moramo pronaći zajedno

Ditman: Rešenje moramo pronaći zajedno

KOPAONIK – Ambasador Nemacke u Beogradu Aksel Ditman ocenio je da je za rešavanje izbegličke krize neophodna evropska solucija, u koju mora biti uključen i Balkan, te naglasio da je jučerasnji Samit EU i Turske doneo važan napredak.

„Imamo odličnu saradnju sa Srbijom tokom čitave izbegličke krize. Srpska vlada je pokazala odgovornost i jasno stavila do znanja da želi da učestvuje u evropskom rešenju“, rekao je Ditman Tanjugu, na marginama Kopaonik biznis foruma.

On je istakao da je za Nemačku bitno da se pronađe održivo evropsko rešenje za izbegličku krizu.

„Za takvo resenje je potrebno suočiti se sa svim uzrocima. Tako je bitno da se borimo protiv uzroka za bekstvo ljudi, kao i za političko rešenje u Siriji. Isto tako moramo pomoći susednim zemljama Sirije, ali i zaštititi spoljne granice EU i to na međi između Grčke i Turske. Isto tako neophodna je i fer raspodela tereta izbeglica u EU“, podvukao je nemački ambasador.

Ditman je izrazio uverenje da je na jučerašnjem samitu u Briselu napravljen veliki korak u cilju zaštite spoljne granica EU i zaustavljanju ilegalne migracije, a dogovori će, kako je ukazao, naredne nedelje biti finaliziran.

On je istakao da u izbegličkoj krizi važnu ulogu imaju države zapadnog Balkana, a tako i Srbija, jer se nalaze usred Evrope, i okružene su državama EU.

Zbog toga, ukazao je ambasador, Nemačka sarađuje tesno sa zemljama Balkana.

„U svakom slučaju, rešenje moramo pronaći zajedno“, zaključio je Ditman.

Važno je nastaviti proces reformi u Srbiji

Ditman smatra da je važno da se pokrenuti proces reformi u Srbiji nastavi i naglašava da Berlin snažno podržava srpske reformske mere.

Ditman je izjavio da je srpska privreda pokrenula poslednjih godina važan reformski proces.

„Pokrenuta je fiskalna konsolidacija, niz važnih ekonomskih reformskih zakona je doneto, kao što su zakon o radu i investicijama. To su bile i teške mere, ali sada već vidimo prve znake ekonomskog opravka“, ukazao je nemački ambasador.

Ditman je podvukao da je sada bitno da se nastavi proces reformi, ali i da se sprovedu dodatne reforme, između ostalog privatizacija javnih preduzeća.

Za poboljšanje privrede i investicionog okruženja, prema njegovim rečima, bitno da se napreduje u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, efikasnosti sudova, ali i medijskoj raznolikosti.

Ditman kaže da je sve to bitno za ekonomski opravak i privlačenje investicija.

U vezi sa današnjim govorom premijera Aleksandra Vučića na Kopaonik biznis forumu, ambasador Nemačke rekao da je to bilo važno izlaganje, jer je šef srpske vlade, kako je naveo, istakao da postoji proces reformi i da Srbija mora da se skoncentriše da te reforme konkretno primenjuje.

„Mogu reći da Nemačka snažno podržava Srbiju u procesu reformi. Mi smo najveći bilateralni donator. Radimo i na konkretnim projektima. Želimo Srbiji pomoći da u čitavoj zemlji uspostavi sistem dualnog obrazovanja, kako bi bila obučena stručna radna snaga. Takođe imamo i program podrške malim i srednjim preduzećima“, zaključio je Ditman.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh