• Gradovi

  „Divlji arheolozi“ uništvaju lokalitete

  JAGODINA – U Policijskoj upravi u Jagodini danas je održan sastanak stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac sa pripadnicima policije, na kojem su arheolizi zatražili pomoć u borbi protiv „divljih arheologa“, koji u potrazi za areheološkim predmetima od materijalne vrednosti, uništvaju cele arheološke lokalitete.

  „Amaterske grupe poslednjih godina su sve aktivniji i svojim nestručnim

  iskopavanjima lokaliteta i nalazišta, u cilju prikupljanja tržišno vrednih artefakata, nanose ogromnu šetu, pre svega trajnim uništavanjem kulturnih slojeva, rušenjem nepokretnih ostataka, pomeranjem pokretnih nalaza i njihovim nelegalnim otuđivanjem“, rekao je direktor Zavoda Marko Grković.

  Pored Udruženja Aho amateri Srbije, postoji i niz manjih grupa i pojedinaca koji na isti način deluju i moraju se podjednako tretirati, navodi Grković.

  Grković je potsetio da je „zaštita kulturnih dobara, koja uživaju ptrthodnu zaštitu, gde spadaju i arheološka nalazišta i lokaliteti, utvrđena Ustavom Republike Srbije“.

  „Svako ko vrši bilo kakvo istraživanje bez dozvole Ministarstva kulture i informisanja, čini krivično delo, kazna je do pet godina zatvora, a tužilaštvo, u ovom slučaju postupa po službenoj dužnosti“, upozorio je Grković.

  On je dodao da, u tom zakonodavnom pogledu, do sada „nemamo neke pozitivne rezultate“.

  Na sve strane, gotvo svuda nailazimo, na iskopavanja divljih arheologa, podnosimo prijave ali slaba vajda, dodao je on.

  Grković je podsetio da su arheološki predemeti vlasništvo države i niko osim ustanova, kao što su Zavod, fakulteti, instituti, ne može vršiti bilo kakvo arheološko iskopavanje bez dozvole Ministarstva kulture.

  Neki od tih „istraživača“, prestavljaju se kao članovi nekih Udruženja za zastitu

  arheoloških lokaliteta, obilaze lokalitete, tobože ih čuvaju, nose i uniforme slične policijskim a u stavri su „divlji arheolozi“, dodao je on.

  To je veoma učestalo na području Šumadije i Pomoravlja, istakao je Grković.

  „Njima nije interesantna keramika već metalni predmeti i razne figurine, ali dok ih nađu unište i keramiku i naselje“, dodao je on.

  Cilj današnjeg sastanka je da se policija upozna sa ovim problemom.

  Stručnjaci Zavoda su, kao mete nelegalnih arheoloških iskopavanja, apostrofirali lokalitet „Supska“ kod Ćuprije, „Drengrad Bregovina“ kod Niša, „Kaljaja“ Rajkovac, Arheološki lokalitet „Zlata Kale“, „Gradina na Jelici“, „Crkvište“ u selu Sinjac kod Bele Palanke, Lokalitet „Tulum – Konvailuk“ Gornja Vrežina…

  Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com