Novosti online

Ђани Инфантино нови председник ФИФА

ЦИРИХ – Швајцарац италијанског порекла Ђани Инфантино изабран је данас за новог председника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) на ванредном Конгресу те организације у Цириху.

Инфантино је изабран на четворогодишњи мандат, до 2019. године, пошто је у другом кругу гласања добио натполовичну већину, односно 115 гласова, испред шеика Салмана бин Ибрахима ел Калифе са 88 и принца Алија бин ел Хусеина са четири гласа.

Претходно, у првом кругу нико није добио две трећине, односно потребних 138 гласова, Инфантино је добио 88 гласова, ел Калифа 85, ел Хусеин 27 и Француз Жером Шампањи седам гласова, па је уследио други круг, са тројицом кандидата, изузев Шампања.

Уочи гласања из трке се повукао Јужноафриканац Токио Сексвејл.

Инфантино, досадашњи генерални сектретар Европске фудбалске уније (УЕФА), коме је глас дао и Фудбалски савез Србије на позицији првог човека светског фудбала наследио је Јозефа Блатера, који је морао да се повуче због корупције. Блатер је водио ФИФА од 1998. године.

Гласали су представници 207 националних Савеза, од укупно 209, пошто суспендовани Индонезија и Кувајт немају право гласа.

Претходно, Конгрес је усвојио Декларацију о реформама, како би ФИФА изашла из кризе након корупционашких афера, у којој је осим Блатера, који је заједно са првим човеком УЕФА Мишелом Платинијем суспендован на шест година, кажњен и генерални секретар Жером Валке на 12 године суспензије.(Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh