• Novosti online

  Djilas i Vesić se ne slažu oko datuma početka izgradnje metroa u Beogradu

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Dragan Djilas ocenio je danas da izgradnja prve linije metroa u Beogradu nikako ne može početi 2020. godine kako je obećala vlast u Beogradu, dok je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da će izgradnja prve linije sigurno početi do kraja te godine.

  Djilas je u gradskom parlamentu kazao da odbornici Saveza za Srbiju neće glasati za predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa sistema, koji je na dnevnom redu današnje sednice.

  On je kazao da ne može podržati taj plan jer predvidja izgradnju metroa suprotnu planu koji je Skupština Beograda usvojila u njegovom mandatu, a koji je izmedju ostalog predvidjao da metro na Novom Beogradu ide iznad zemlje zbog sastava tamošnjeg zemljišta.Djilas je kazao da će izrada Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu trajati 27 meseci što, kako je naveo, znači da će 1. oktobra 2020. godine biti najranija mogućnost njegovog usvajanja.

  „Osim ako se izgradanja metroa ne krene bez procesa javnih nabavki, tendera, izbora tenerskim putem kompanije ili firme koja će graditi metro u Beogradu, mi ne možemo nikako početi izgradnju metroa 2020. godine“, kazao je Djilas.

  Djilas je kazao da se država ugovorom za izgradnju „Beograda na vodi“ obavezala da će do 31. decembra 2019. godine izgraditi prvu liniju metroa, koja će proći kroz taj deo, tunel, novi most…

  „Svakome je jasno da 31. decembra 2019. toga ničeg neće biti. Svakom ko brine o zemlji je jasno da strani partner ima osnove da 1. janaura 2020. godine računa penale, jer mi našu obavezu da mu pripremimo lokaciju i omogućimo razvoj te lokacije nismo ispunili“, kazao je Djilas i dodao da je to velika opasnost za Srbiju jer su iznosi novca ogromni.

  Djilas je kazao da će Beogradjani na metro čekati mnogo dugo.

  „Srešćemo se ponovo ovde da vidimo da li će obećanje za 2020. godinu možda biti ispunjeno“, rekao je Djilas.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da će sigurno izgradnja metroa početi do kraja 2020. godine.

  „Metro će se raditi u fazama. Biće uradjeno sve što je neophodno da bi metro počeli 2020. godine“, istakao je Vesić i dodao da se procenjuje da će prva linija metroa koštati milijaradu i 300 miliona evra, a da će obe linije koštati više od četiri milijarde evra.

  On je kazao da je danas bio na sastanku s predsednikom države Aleksandrom Vučićem sa francuskim kompanijama koje rade studije izvodljivosti za metro.

  „Mi ćemo za razliku od Djilasa i njegovih praznih obećanja početi da gradimo metro, kako smo obećali. Uspećemo da ostvarimo san“, kazao je Vesić i dodao da će biti rešene saobraćajne gužve u Beogradu gradnjom metroa.

  On je rekao da ne može da veruje da Djilas glasa protiv metroa samo zato što je „uvredjena mlada“.

  „Nema razloga da se Djilas brine, jer uprkos njegovim željama metro će biti i imaće priliku da se vozi njim. Mi ćemo ostvariti ono što smo obećali!“, kazao je Vesić.

  On je istakao da tek kada bude završena studija izvodiljivosti 10. februara moći će da se kaže koliko će trajati izgradnja prve linije metroa, a da se procenjuje da može trajati izmedju četiri i šest godina.

  Vesić je istakao da je posao akutelne vlasti da počne da gradi metro i da „zaživi“.

  „Veoma smo konkretni i spremni za taj posao“, naveo je on.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com