Novosti online

Djilas (SSP): Ne želimo da se politička kriza prelije na ulicu, EU svesna situacije

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je danas da je cilj te partije da se „politička kriza“ u Srbiji „ne prelije na ulice“ i da niko od SSP-a ne želi da dodje do nasilnih protesta.

On je na konferenciji tokom koje je SSP predstavila „Plan za dan posle“ smene vlasti, naveo da se ta stranka „ne žali“ predstavnicima zvaničnog Brisela, već da je EU svesna „strašne harange“ u tabloidima i Skupštini Srbije protiv istraživačkih medija i organizacija civilnog društva.

„Zbog toga želimo da razgovaramo, uz jasnu i preciznu definiciju, s predstavnicima Evropskog parlamenta, da zaista vide šta se ovde dešava i koje mere trebaju da se preduzmu. O formatu i predstavnicima ćemo se izjasniti kada vidimo kakav je plan koji se stalno menja zbog korone. Da li ćemo uopšte biti u prostoriji (gde ćemo razgovarati), to ne znam“, naveo je Djilas.

Lider SSP-a je ocenio da se odnos stranih država menja prema predsedniku vladajuće stranke i Srbije Aleksandru Vučiću. Rekao je da su za tu promenu zaslužne nevladine organizacije i opozicione stranke koje „su učinile sve da Evropi predstave pravu sliku“ o Srbiji i da očekuju podršku EU za uspostavljanje medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

„I dalje se koriste najstrašnije reči, a ljudi koji bi trebalo da vode dijalog, čine sve da do dijaloga ne dodje… Niko ne očekuje da će izbori biti demokratski (kao posle 5. oktobra 2000. godine), ali očekujemo minimum minimuma: da na laži o nama možemo da odgovorimo, da ljudi, ne samo opozicioni političari, napokon mogu da dodju do javnog servisa, da sprečimo pritiske na birače“, izjavio je Djilas.

Na pitanje kada očekuje smenu vlasti, Djilas je rekao da je Srbija „mnogo blizu toga“ i da se po istraživanjima i razgovorima s gradjanima „vidi kolika je razlika u odnosu na pre godinu ili dve“.

„Vučić zna da ne može da pobedi na predsedničim izborima, da ne može da pobedi na parlamentarnim izborima pod uslovima koje smo tražili. Ja očekujem izbore već do kraja godine, i da ćemo 2022. godine pokazati kako Srbija može da izgleda“, ocenio je lider SSP-a.

Komentarišući smrt advokata Vladimira Cvijana, o kojoj je javnost obaveštena tek tri godine kasnije, Djilas je kazao da taj slučaj „budi dosta zebnje“, s obzirom da nema nikakvih podataka o okolnostima smrti tog bivšeg sekretara predsednika Srbije i visokog funkcionera SNS-a.

„Oni koji imaju podatke, dužni su da ih saopšte, kao i zašto je zaključeno da to nije bila nasilna smrt. Šta god da se desilo, njegova porodica je ostala bez tog čoveka, i zato pazimo na reči koje koristimo“, kazao je Djilas.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh