• BG

  Djordjević: Ulažemo u unapredjenje položaja mladih i njihov ostanak u zemlji

   

   

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević čestitao je danas Medjunarodni dan mladih i poručio da Vlada Srbije ulaže u unapredjenje položaja mladih svih uzrasta i njihov ostanak u zemlji, saopštio je njegov kabinet.

  Ministarstvo je kroz institucije socijalne zaštite zbrinulo više od 6.000 dece i mladih bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju smestivši ih u približno 4.500 hraniteljskih porodica, što Srbiju svrstava u zemlje sa najnižom stopom dece i mladih na rezidencijalnom smeštaju, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da se stalno radi na razvoju projekata podrške kroz IPA programe, kako bi osiguralo podršku mladima da nadju zaposlenje i smeštaj do njihovog potpunog osamostaljivanja i postizanja ekonomske nezavisnosti.

  Ministarstvo je, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, pripremilo Paket usluga koji obuhvata različite treninge i edukacije, za svaku mladu osobu prijavljenu na evidenciji nezaposlenih lica.

  Na osnovu podataka NSZ-a, stopa nezaposlenosti u julu ove godine je smanjena za 14,3 odsto u odnosu na jul 2018. godine, a od početka 2019. godine, zaposleno je 44.549 mladih.

  Ministarstvo, kako je istaknuto, pruža podršku mladima i kroz stručno usavršavanje i volonterski angažman u nekoj od državnih institucija, na osnovu potpisanih protokola o saradnji sa mnogobrojnim visokoškolskim ustanovama. U toku prošle godine, ukupno 53 volontera uspešno je završilo te programe.

  Podržane su i aktivnosti koje je organizovala nevladina organizacija „E8“ koje se odnose na temu prevencije nasilja, diskriminacije i govora mržnje, rodne ravnopravnosti i preispitivanja stereotipa u društvu, zapošljavanja mladih i informacione pismenosti.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com