Novosti online

Ђукановић не да телевизију и јавна предузећа

Од нашег сталног дописника

Подгорица – Преговори иза затворених врата између власти и дела црногорске опозиције, према сазнањима наших новина, кренули су низбрдо јер владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) премијера Мила Ђукановића не прихвата да, поред неколико министарстава, опозицији препусти и неколико компанија у којима је држава већински власник.

Документ назван „Споразум о стварању услова за слободне и фер изборе”, због неспоразумима који су испливали на површину, неће бити ускоро потписан, у шта је, само дан пре, веровао председавајући радне групе, председник парламента и Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић.

Како нам је рекао један опозициони преговарач, ДПС енергично „одбија да се успостави руководећа контрола над компанијама у којима је држава већински власник”. „А ми смо захтевали контролу над Електропривредом Црне Горе (ЕПЦГ), ’Монтенегро ерлајнсом’, Поштом и Телевизијом Црне Горе”, навео је он.

Преговарачи кабинета Ђукановића сагласили су се пре два дана да опозиција добије места у извршној власти, управама и фондовима.

„Прво су давали скоро све, али нису дали да се дирне у монопол над предузећима где је држава већински власник, а за која постоје озбиљне сумње да се злоупотребљавају за поткупљивање бирача ДПС-а на изборима”, каже наш извор. „Владајући ДПС, три мањинске партије и отцепљено крило СДП-а Ранка Кривокапића које је формирало Социјалдемократију са Иваном Брајовићем на челу рекли су да би улазак опозиције у управне одборе могао да смета тим предузећима, јер она послују по тржишним принципима. Не даје им се ЕПЦГ, која је у свим протеклим изборним кампањама отписивала дугове грађанима и одобравала легалне прикључке на мрежу оним бирачима који то нису могли раније да заврше.”

Руководећу контролу над Поштом Црне Горе, где су, према тврдњи опозиције, прављени спискови гласача, траже СДП, Уједињена реформска акција (УРА) и Демос.

„Ђукановићев заменик у партији и влади Душко Марковић негирао је да они те ресурсе злоупотребљавају на изборима”, додаје наш саговорник. „Он је изразио велику резерву према захтеву да се Савет РТЦГ прошири са још неколико представника цивилног сектора, наводећи да их тамо већ има четворо-петоро.”

На састанку представника дела опозиције, владе и владајућих партија, којима се од пре десетак дана придружила и Позитивна Црна Гора Дарка Пајовића, речи замерке посланици ДПС и Позитивне упутили су и на адресе свих приватних медија у Подгорици.

Председник Скупштине Ранко Кривокапић једини је новинарима рекао да је разговарано о јавном сервису и приватним медијима.

„Разговарали смо о начину да медији поштују оно што су Уставни принципи, да грађани буду професионално и објективно информисани, оруђима која то могу обезбедити оба сектора, законски и по европским стандардима”, навео је он.

Ни предлог лидера Демоса Миодрага Лекића да се контролише трошење новца из буџета општина није добио зелено светло владиних званичника. Захтев за контролу општинских буџета опозиција темељи на чињеници да је из тих извора власт куповала гласаче, најпре преко општинских комуналних предузећа.

Председник скупштине разговоре ужег тима парламентарног дијалога за припрему „првих поштених избора у Црној Гори” заказао је за петак.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh