• Novosti online

  Djukanović: Ništa neočekivano u izveštaju Evropske komisije

  Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da u danas objavljenom izveštaju o napretku Crne Gore nema ničeg neočekivanog i ponovio da je članstvo u EU prioritet Crne Gore.

  Dodao je da to nije nikakva trka sa vremenom, već želja da Crna Gora zaista bude deo tog sistema vrijednosti.“Crna Gora je napravila veliki iskorak i zemlja smo lider u procesu pregovora. Moramo svi u društvu biti svesni da će sada odjednom od jednog do drugog izveštaja biti primećivani manji pomaci nego u prethodnom periodu, zato što smo u međuvremenu napravili ozbiljan iskorak“, procenio je Djukanović.

  Odgovarajući na novinarsko pitanje šta država čini da se reše problemi korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija za koje se godinama u izveštajima o napretku potencira da nema konkretnih koraka, kazao je da je ceo region prepun raznih nedostataka „koji nas onemogućavaju da dođemo do krucijalnog cilja evropskog kvaliteta života“.

  Đukanović je kazao da su dva ključna nedostatka znanja i vladavine prava, ali je rekao da je stanje „bitno unapredjeno“, posebno u oblasti vladavine prava.

  Naglasio je da ima još otvorenih pitanja koja treba rešavati.

  U rezimeu izveštaja se, između ostalog, navodi da je u Crnoj Gori i dalje nisko poverenje u izborni proces, koji, kako piše, treba sveobuhvatno reformisati.

  Politička scena je, piše u rezimeu, i dalje fragmentisana i polarizovana, bez političkog dijaloga.

  Povratak političkog dijaloga u parlament obaveza je, poručila je Evropska komisija, svih političkih aktera.

  U izveštaju se navodi da je Crna Gora ostvarila izvestan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Međutim, korupcija preovladava u mnogim oblastima i ostaje važno pitanje.

  „Odgovor pravosuđa protiv korupcije na visokom nivou i dalje je suviše ograničen. Dalja poboljšanja u ovom pogledu moguća su samo u okruženju u kojem su nezavisne institucije zaštićene od bilo kakvog nepotrebnog uticaja, i ohrabrene da u potpunosti koriste svoja ovlašćenja“, konstatuje EK.

  Navodi se da je u borbi protiv organizovanog kriminala Crna Gora i dalje „umereno pripremljena“.

  „Potrebni su uverljivi rezultati u pogledu složenijih oblika organiziranog kriminala, gdje su u pitanju lokalni interesi, uključujući pranje novca, trgovinu ljudima i šverc duvana, kao i zaplenu prihoda od kriminala“, piše u dokumentu EU.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com