Novosti online

Ђукановић: Позив за чланство у НАТО – круна реформи

ПОДГОРИЦА – Премијер Црне Горе Мило Ђукановић сматра да позив за чланство Црној Гори у НАТО представља круну реформских напора његове владе од проглашења независности до данас.

„То видимо као историјску прекретницу, у смислу одлуке о припадности једном новом систему вредности – систему вредности евроатлантске заједнице. Такође, мислимо да је то важан замах даљем унапређењу стабилности и развоја региона Западног Балкана”, рекао је Ђукановић у интервјуу Радију Дојче веле.

Он је подсетио да од 2008. године, када су Хрватска и Албанија ушле у НАТО, није било пријема нових чланица, а да је европска перспектива балканских земаља била „замагљена”.

„Наравно, ту околност су користили противници НАТО и Европске уније. Они су покушавали да у западнобалканским земљама оживе неке илузије о могућим алтернативама европској и евроатлантској интеграцији”, рекао је Ђукановић.

Коментаришући чињеницу да и у Црној Гори има противника уласку у НАТО, посебно у редовима опозиције, он је потрврдио да је црногорско друштво веома подељено.

По њему, уласку у НАТО противе се исти они који су били против независности од Србије на референдуму 2006. године.

„Ми смо пре референдума говорили да желимо независност да би ишли путем Европе и евроатлантске заједнице. Наши конкуренти су нам нудили да се задржимо на балканским беспућима”, казао је црногорски премијер.

Ипак, како је додао, то се мало променило и данас је проевропски покрет у Црној Гори јачи него што је био покрет за независност 2006.

Када је реч о проблемима попут владавине права и корупције, Ђукановић признаје да постоји перцепција да су у Црној Гори проблеми већи него другде а за то криви некадашњи Милошевићев режим и садашњу опозицију, која је, по њему, остала „доследна Милошевићевим идејама.„

„Ја не мислим да би нас Европа пустила тако дубоко у преговарачки процес, нити би нас НАТО позвао, да смо ми онакви каквим нас је сликао Милошевић”, рекао је Ђукановић.

Осврћући се на мигрантску кризу која је до сада заобишла његову земљу, он је рекао да Црна Гора „пажљиво прати све што се догађа.”

„Потпуно смо мобилисали све структуре да будемо спремни за евентуалну промену руте. И наравно да ћемо у потпуности следити оно што ће бити политика земаља-чланица ЕУ и земаља из нашег региона”, рекао је он, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh