• KiM

  Djurić: Zaustavljanje voza Beograd – Kosovska Mitrovica bi bilo kršenje ljudskih prava

  Djurić: Zaustavljanje voza Beograd - Kosovska Mitrovica bi bilo kršenje ljudskih prava

   

  Sa beogradske železničke stanice jutros je krenula probna vozna linija do Kosovske Mitrovice, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je da bi njeno zaustavljanje značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja.

  „Svakoga dana na desetine autobusa albanskih prevoznika sa Kosova i Metohije prolazi kroz centralnu Srbiju i tu nema nikakvih problema. Sve drugačije predstavljalo bi kršenje ljudskih prava i ja se iskreno nadam da do toga neće doći“, kazao je Djurić.

  On je podsetio da linija Kraljevo Kosovska Mitrovica već dugo funkcioniše, da je ovo samo njen produžetak i da ne zna zbog čega bi to trebalo da bude problem.

  Djurić je voz ispratio sa Železničeke stanice, njime se odvezao do Topčidera i najavio da će njime uskoro vrlo rado otići do Kosovske Mitrovice, a do krajnje destinacije sada će putovati njegov zamenik Dušan Kozarev i direktor železnica Srbije Miroslav Stojčić.

  Spoljašnjost voza je dekorisana u bojama zastave Srbije i ispisana nazivima manastira i mesta na Kosovu, a na 21 jeziku, medju kojima je i albanski, napisano je „Kosovo je srpsko“.

  Unutrašnjost voza oblepljena je slikama freski i drugog srpskog nasledja na Kosovu, koje je deo Uneska, a taj koncept osmislio je umetnik Andreja Vasiljević.

  „Ne znam zbog čega bi nešto što je deo svetske kulturne baštine bilo kome predstavljalo provokaciju, i zašto u svemu dobrom odmah vidimo nešto loše“, kazao je Djurić.

  On je dodao da će posle probnog perioda od 20. januara do 26. februara biti procenjena ekonomska isplativost ove linije i odluka o tome da li će ona postati redovna biće doneta na racionalnim, a ne na emotivnim osnovama.

  „Očekujem da će korisnici ovog voza u najvećem broju biti studenti (oko 12.000) Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji su i tražili uvodjenje ove linije“, rekao je Djurić i naveo da je cena povratne karte oko 1.600 dinara, dok je cena autobuske karte oko 2.800 dinara, pa se nada da će i zbog niže cene voz imati više putnika.

  On je rekao i da će u ovom probnom periodu troškovi ove linije iznositi oko 18.000 evra, a da u to nije uračunat prihod od karata.

  Putnike u vozu dočekuju hostese obučene u bojama zastave Srbije, a voz bi trebalo da u Kosovsku Mitrovicu stigne oko 19 sati.

  Kosovo je tražilo da Evropska unija zaustavi ovaj, kako se navodi u Prištini, „nelegalni“ voz.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com