Novosti online

Ђуришић (СДС): Да ли ће РЕМ спречити незакониту кампању

Шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић питао је Савет Регулаторног тела за електронске медије да ли ће предузети нешто да би спречила незаконито рекламирање СНС-а како би се омогућила фер кампања до избора.

Ђуришић је подсетио на законске одредбе према којима је „забрањено оглашавање политичких странака до тренутка расписивања избора” и истакао: „Избори још нису расписани, само су најављени, па формално изборна кампања не постоји у смислу закона. Међутим, реалност је да се највећа политичка организација у Србији сваки дан оглашава по неколико сати на програмима емитера, тако што се њени функционери појављују на разним местима у улози државних функционера, а онда у наставку својих активности пред присталица својих странака држе предизборне скупове који се преносе директно на програмима појединих ТВ станица, што је супротно закону. Питам председника РЕМ-а да ли ће нешто предузети?”

Јерков (ДС): Где су докази о заверама

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је премијера Александра Вучића да ли је „он неким државним органима икада доставио доказе о наводним заверама које постоје против њега, с обзиром на то да је у неколико наврата изјављивао да против њега постоји међународна завера у којој учествују поједине дипломате”.

Александра Јерков је казала да је уверена да је премијер доставио доказе и додала: „Зато питам Небојшу Стефановића докле се стигло са истрагом с тим у вези? Друго питање за министра Стефановића јесте да ли је утврђено ко је из СНС-а ишао по јавним предузећима и тражио паре за СНС, позивајући се на Александра Вучића, а о томе је јавно за медије говорио сам Вучић. Вучић је изјавио у једном интервјуу да има сазнања да неки то чине. Верујем да је он и то пријавио, па ме интересује колико је људи ухапшено у оквиру те акције, јер он као, наравно, велики борац против корупције не би дозволио да то остане само на нивоу једног интервјуа.”

Мартиновић (СНС): Шта ће Извршном већу мртвачки сандуци

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић питао је Републичко јавно тужилаштво „да ли ће и када бити предузете одређене мере које се односе на испитивање криминала у самом врху режима Бојана Пајтића у Војводини, конкретно у Покрајинском секретаријату за науку и технолошки развој и у Развојном фонду Војводине, у коме је Пајтић председник Надзорног одбора”.

Мартиновић је таксативно наводио колико је која фирма добила новца из Развојног фонда Војводине, а да није вратила ни динар. Он је истакао да је, између осталих, Винарија „Звонко Богдан” добила 198.522 евра, фирма СОС д. о. о. Јерменовци 103.901 евро, а „вратиле су нула динара”. Мартиновић је навео десетак оваквих фирми и истакао да је Уставни суд Србије 2012. године донео одлуку којом је прогласио неуставним члан Закона о утврђивању надлежности Војводине, који „каже да АПВ оснива фондове”. Он је додао: „На бази те неуставне одредбе Винарија ’Звонко Богдан’ добила је од Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој 2011. године 20 милиона динара. Након тога је са том винаријом закључен уговор по коме је она била дужна да врати, не новац, него боце вина, и то 6.000 боца најквалитетнијег белог вина. То вино је испоручено, наводно, Црвеном крсту града Новог Сада. Кад смо питали Црвени крст где је то вино, рекли су нам да су га испоручили Покрајинској дирекцији за робне резерве, а она их распоредила појединим општинама. ”

Мартиновић је питао и шта је са сомборском фирмом „која је добила 24 милиона динара за производњу мртвачких ковчега, уз обавезу да их испоручи Извршном већу Војводине, то јест влади са Бојаном Пајтићем на челу”.

Маратон, бицепси и избори

Напредњаци и опозиционари искористили су расправу о амандманима на предлог закона о спорту за још једно политичко надгорњавање, а утврђивали су да ли су бицепси важни за изборну победу, како су прошли политичари који су трчали Београдски маратон и ко је служио војску, а ко не.

Иницијатор полемике био је Владимир Павићевић (Нова странка), који је то што је влада прихватила 9,7 одсто свих амандмана његове странке „превео” на 9,7 одсто подршке грађана, што је, како је рекао, добра стартна позиција на предстојећим изборима. Председавајући Игор Бечић (СНС) упозорио га је да је таква врста математике неозбиљна, те да тако руши углед Факултета политичких наука, на коме предаје. Павићевић је казао да је градоначелник Београда најавио да ће трчати пет километара на Београдском маратону и додао: „Ја ћу трчати 21 километар, изазивам све овде да организујемо такмичење 16. априла и да видимо ко је у каквој кондицији уочи избора и верујем да ћу бити најбољи тркач и да ћу који дан касније остварити ових 9,7 одсто на изборима.”

Павићевићу је Зоран Бабић (СНС) поручио да не прави лакрдију у парламенту и подсетио га да су „Београдски маратон трчали и бивши председник Србије Борис Тадић и бивши министар Божидар Ђелић, па су катастрофално изгубили, јер људи не мере мишиће и бицепсе које Бојан Пајтић показује на новосадском Штранду, већ гледају мере које побољшавају услове живота у држави”. Бабић је констатовао и да се Демократска странка „забројала приликом страначког рођендана”: „Тако су славили 26 година, а на банеру је писало ’25 година’ и ’честитамо 25 година’, али се нису забројали кад је требало отети новац од деце са посебним потребама, ту нема грешке.”

Јован Марковић (ДС) казао је да му је доминантан утисак из скупштине напредњачка прича о „криминалцима, лоповима, хапшењима, Хетерленду”. „Докажите већ једном то што причате”, додао је Марковић.

Зоран Живковић (Нова странка) својом констатацијом да је закон козметички, а да је српски спорт, као и остали делови друштва, под великим утицајем незнања, корупције, волунтаризма и аматеризма, реплику је чуо од Маријана Ристичевића (НСС–СНС), који је рекао да је он имао физичко васпитање у школи и да се тиме бавио и у војсци, пошто није, као Живковић, ослобођен војске. Реаговао је Драган Шутановац (ДС), замеривши председавајућем Бечићу што није реаговао на „дискриминацију посланика”. Он је истакао: „Ја сам служио војску, јер, за разлику од неких, хвала богу, нисам имао саобраћајну несрећу, као неки други који због тога нису служили војску. За нас из ДС-а је небитно ко је служио војску, али за вас из режима је важна, па вас молим, кад не умете да станете у заштиту опозиције, бар да станете у заштиту министра који није служио војску (Вања Удовичић). Нису служили ни неки други, министар Вулин.” Полемику је овде прекинуо Игор Бечић, одредивши петоминутну паузу.

Чучање посланица

Владимир Павићевић изазвао је велику полемику и по подне, када је рекао да колегиници Соњи Влаховић (СНС) предлаже да „и својим колегама из посланичке групе сугерише да „не чуче код писарнице чекајући амандмане”, да их „не отимају”, него да се прихвати њихов. Напредњаци су бурно реаговали, тражећи да због овога што је рекао поднесе оставку.

Зоран Бабић (СНС) добацио је из клупе: „Господин Павићевић воли посланике и посланице који чуче. То је сада рекао. То је брука. Докле више! Срамота! Желимо одговорност за ово, да поднесе оставку.” Председавајући Игор Бечић му је одговорио да му је тешко што није успео да заустави Павићевића…

Павићевић је одговорио читањем значења речи „чучати” из Речника српског језика: „Проводити време, боравити стално, задржавати се на једном месту, на пример код писарнице, где се отимају наши амандмани.” Бечић га је подсетио на српску пословицу о ономе ко се правда, рекавши му да може да се правда колико хоће, али да је увредио посланице и посланике. Бечић је додао: „Тражили сте одговорност министра који се извинио због онога што је рекао једној новинарки. Ви не желите ни да се извините, него објашњавате да сте били у праву да тако увредите посланице.”

Реаговао је Маријан Ристичевић, затраживши да Павићевић буде кажњен: „Видимо да постоје људи ниски растом, али и они ниског карактера…” Александар Марковић (СНС) рекао је да све који седе у скупштини „треба да буде срамота”: „Иако би срамота требало да буде само једног посланика који је ту страшну увреду упутио једној дами…” Реаговали су и други, а Зоран Бабић је казао: „Братислав Гашић ће због истих речи бити овде разрешен дужности, а Павићевић је то изјавио у светилишту српске демократије. Брука и срамота од једног интелектуалца, од било ког човека у нашој држави да се тако обрати било којој дами. Жене су драгуљ сваке наше породице и наше колегинице народне посланице су драгуљ ове скупштине.”

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh