Novosti online

Ђуровић: Тешко да ће балканска рута бити затворена

Потпуно затворити балканску руту је веома тешко, а сада су све очи упрте у Турску у решавању мигрантске кризе, изјавио је данас директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

„Суштински у пракси веома је тешко затворити такву руту и вероватно ће се вратити на режим од пре 2015, пре овог егзодуса”, рекао је Ђуровић за Н1.

Он додаје да су сада све очи упрте у Турску.

„Она се види као неко ко може да реши све проблеме. Видећемо како ће Турска моћи да реши проблеме. Она носи пун кофер уцена, јер покушава да искористи адуте. Без Турске, остаје Грчка и друге земље. Не верујем да ће Грчка прихватити да буде ‘хот спот’ за ове проблеме”, рекао је Ђуровић.

Он додаје да ће положај Србије бити олакшан ако Турска прихвати да преузима људе који нису избеглице.

„Са оградама и рестрикцијама, ми онда у таквом случају нећемо гледати егзодус, али ћемо имати ситуацију појединачних случајева који ће покушавати преко кријумчара да дођу до Европе”, рекао је Ђуровић.

Бечки дневник „Стандард” објавио је у суботу, на основу докумената у које је имао увид, да на сутрашњем самиту у Бриселу министри ЕУ планирају драматичне промене у циљу решења мигрантске кризе, међу којима је и затварање балканске руте за мигранте.

На Самиту ЕУ шефови држава и влада планирају окончање илегалне миграције и као приоритет поставе заустављање политике пропуштања од Грчке до Немачке, најављује бечки дневник.

На основу документа у који је лист имао увид, предвиђа се да Атина мора одмах да направи места за 50.000 потенцијалних тражилаца азила као и да ће Грчка добити помоћ ЕУ, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh