Gradovi

Do kraja godine lista 100 najboljih srpskih filmova

BEOGRAD – Jugoslovenska kinoteka će u ovoj godini, kada se proslavlja 120 godina od prve bioskopske projekcije u našoj zemlji, sprovesti projekat – izbor 100 najboljih srpskih filmova svih vremena, od „Karađorđa“, pa do onih ostvarenja koja su trenutno na bioskopskom repertoaru.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će profesionalci – od producenata, reditelja, kompozitora, glumaca, scenografa do teoretičara i kritičara filma odabrati najbolje filmove i ta lista biće objavljena 28. decembra na dan prve bioskopske projekcije u svetu.

Nakon toga će, kako je precizirao Pantelić, ti filmovi biti proglašeni kulturnim dobrom od izuzetog značaja.

Pantelić je rekao da je Kinoteka dogovorila sa svim prikazivačima u Beogradu da 6. juna, kada je 1896. godine održana prva filmska projekcija u Beogradu, pred svaku bioskopsku projekciju svaki posetilac „bude u prilici da pogleda ono što su naši preci pre 120 godina mogli da vide u kafani „Zlatni krst“ na Terazijama“ – desetominutni filmski materijal braće Limijer.

Direktor Kinoteke najavio je da će do kraja meseca ta institucija dobiti i novi sajt, a novitet u programu je i filmski maraton.

Prvi maraton naslovljen „Erotika na filmu“ biće održan 14. i 15. maja, za kada je Pantelić najavio 36 sati filmskih projekcija bez prestanka, a na programu će se naći, na primer „Prvi filmski poljubac“ (SAD) iz 1986. godine, ali i jugoslovenski „Maškarada“ Boštjana Hladnika iz 1971. godine.

Ovog meseca Kinoteka kreće sa još jednim novim programom pod nazivom „Moj izbor“, a prvi koji će predstaviti svojih 10 omiljenih filmova biće prof. Nebojša Pajkić.

Kinoteka je juče krenula sa jutarnjim projekcijama od 10:30, a tu su i projekcije od 13 i 15:30.

Pantelić je rekao da će se potrudeti da u bioskop vrate kvalitetne srpske filmove koji se zbog konkurencije u velikim bioskopskim salama prerano povlače sa repertoara, kao što je „Vlažnost“ Nikole Ljuce.

Prostor će se pružiti i kvalitetnim inostranim filmovima koji nakon premijera na festivalima ne ulaze u distribuciju, jer nisu „dovoljno komercijalni“.

Muzej Kinoteke nastavlja svoje cikluse, poput „Velikana svetskog filma“, zatim biće predstavljeni crnogorski kratki filmovi, u okviru festivala „Beldocs“ biće upriličena retrospektiva filmova Roberta Flaertija, kao i izbor bugarskih dokumentaraca.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović najavio je i filmove koji su dobili nagradu „Goja“ za najbolju muziku, kao i programe „Muzika na filmu“, „Brutalnost na filmu“ i „Festival indonežanskog filma“.

U septembru, prema Pantelićevim rečima, počeće da izlazi časopis „Kinoteka“, a već pripremaju program za narednu godinu koja će biti posvećena čuvenom glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću (1894-1962).

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh