Novosti online

Добитник Вибове награде без посла и отпремнине

Вибова награда која се додељује младом писцу за допринос у области сатире уручена је јуче, у просторијама нашег листа, Дејану Димитријевићу Мити (1977), за књигу „Неподмитљиве приче” у издању „Просвете”. Добитнику је плакету уручила Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница „Политике”, а карикатуриста Југослав Влаховић поклонио је Димитријевићу Вибову карикатуру. Признање носи име по сатиричару Владимиру Булатовићу Вибу (1931–1994), и установљено је 1994. године.

О добитнику је одлучивао жири у саставу: Витомир Теофиловић (председник), Александар Чотрић и Петар Мићковић, који су у основи Димитријевићевих прича приметили револт због стања у друштву, изневерених обећања, бахатости и необразованости оних који владају, богаћења мањине и сиромашења већине становништва, медијских манипулација, претњи и притисака према онима који мисле другачије.

Витомир Теофиловић је подсетио да је Виб био припадник прве плејаде наших послератних великих сатиричара и прочитао је неколико његових афоризама:

„У шуми вила, у вили мерцедес, у мерцедесу човек, у човеку срце, у срцу љубав за радничку класу”,

„Најпре си човек у сенци, затим си човек са сенком, најзад си сенка од човека”.

Примајући признање, Димитријевић је указао на неке сличности свог и Вибовог живота: „Виб је рођен 1931 – исто кад и мој деда, Вибова мајка је била учитељица, као и моја супруга, Вибов отац био је судија за прекршаје – и ја очекујем да ми наплате један ових дана, Виб је уређивао „Политикин забавник”, који волим да читам, Виб је волео сатиру коју и ја волим.”

Димитријевић је аутор књига „Папир трпи све” и „Добра књига”. До пре месец дана радио је као возач у Дому здравља „Стари град”. Када му је, због смањења броја запослених у јавном сектору, после 14 година рада понуђени уговор о споразумном раскиду радног односа и отпремнина, Дејан је одлучио да уговор потпише, заједно са још 37 колега из немедицинског сектора. Рок од 30 дана за исплату отпремнина истекао је пре четири дана, али новац, по ранијем договору са правном службом ове медицинске установе, није уплаћен на његов рачун на време. Да невоља буде већа, Дејан и његове колеге начули су да ће новчана накнада која им по закону следује чак бити и умањена.

– Новца, нажалост, још нема. Када сам отишао да се распитам шта се дешава, правник ми је рекао да „не држи паре у џепу и да нема ништа са тим” – искрен је Дејан Димитријевић.

Помоћница директора Дома здравља „Стари град” за медицинске послове др Весна Бернобић Поповић објаснила је да је након одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору, број запосленог немедицинског особља у овој установи морао да буде смањен. Међутим, тврди да су запосленима са тог списка понудили најповољнији раскид радног односа, уз отпремнину, а да је Димитријевић то прихватио. „ Жао нам је што је дошло до кашњења исплате отпремнина. Није реч ни о каквој самовољи. Исплата није у надлежности Дома здравља, већ Министарства и Републичког фонда за здравствено осигурање. Очекујемо да ће отпремнине бити уплаћене наредних дана”, каже др Весна Бернобић Поповић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh