Gradovi

Dobra vidljivost i prohodnost puteva, ali oprez za volanom

BEOGRAD – Temperature u Srbiji će i danas biti više u odnosu na prosek za ovo doba godine što će usloviti dobru vidljivost i prohodnost puteva, ali se vozačima savetuje oprezna vožnja uz strogo poštovanje saobraćajnih propisa zbog magle i poledice u jutarnjim i večernjim satima.

Auto-moto savez Srbije (AMS S) skreće pažnju na maglu koje u ovim jutarnjim satima ima na Crnom Vrhu, Kopaoniku i na prostoru Vranja.

Trenutno je u Srbiji pretežno oblačno i vetrovito, u pojedinim delovima zemlje očekuje se kiša, koja će prestati da pada u toku popodneva, kada će doći do razvedravanja.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije Srbije, na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

Na autoputevima u Srbiji kolovoz je suv i, ponegde, delimično vlažan, a snega nema, kao i na državnim putevima prvog prioriteta.

Na ostalim putnim pravcima prvog i drugog prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, dok snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Novog Pazara, Ivanjice, Zaječara, Kruševca, Ivanjice.

Na ostalim putnim pravcima trećeg prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Novog Pazara, Požege, Ivanjice.

Ostali prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini, Tari, Bukulji i Divčibarama su prohodni, navodi se u saopštenju JP „Putevi Srbije“.

JKP „Parking servis“ tokom obeležavanja Dana državnosti Srbije, u ponedeljak i utorak, 15. i 16. februara, neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada.

JP „Putevi Srbije“ i Sektor naplate putarine će tokom predstojećeg praznika intenzivirati rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na putevima u Srbiji, posebno na autoputevima pod naplatom.

Iz „Puteva Srbije“ savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

AMS S podseća da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku, a lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh