• Novosti online

  Добре приче о нама и за нас

  Нови Сад – У наступајућој позоришној сезони (2016/2017), Новосадско позориште – Ujvideki Szinhaz одржаће шест премијера, од којих прву – комад Ласла Силађија „Лака мала“, у режији Радослава Миленковића – 15. октобра.

  Крајем новембра или почетком децембра биће постављена „Фама о бициклисти“ Светислава Басаре, у режији Роберта Ленарда, у јануару „Црни“ Иштвана Балога, у режији Жанка Томића, у марту „Мала мађарска порнографија“ Петера Естерхазија, у режији Никите Миливојевића, у априлу „Кучка“ Чабе Киша, у режији Оливере Ђорђевић, и у мају „Гробница за Бориса Давидовича“ Данила Киша, у режији Александра Поповског, саопштено је на конференцији за новинаре у једином новосадском театру који представе игра на мађарском језику.

  „Кад бих био мало храбрији онда бих целу сезону назвао ‘малом мађарском порнографијом’, али ћу ипак то формулисати овако: радећи ове одабране комаде са овим изабраним редитељима, баш зато што живимо у времену у којем смо оптерећени дијагнозама оног што нас разликује и раздваја, у овој сезони ћемо покушати да артикулишемо слично у мађарском и славенском менталитету, светоназору, резону, систему вредности и уопште постојању. Баш зато, наслов ове сезоне је ‘Ми’, јер ‘ми’, и на српском и на мађарском, значи исто – ми, тако различити а тако исти“, рекао је Валентин Венцел, директор Новосадског позоришта.

  Према његовим речима, Силађи, Басара, Естерхази, Чаба и Данило Киш су одабрани пре свега зато што су добри писци, дубоко укорењени у сензибилитет својих ужих културних миљеа са хоризонтима много ширим од њихових етничких, језичких или социокултуролошких окружења.

  „Од класичне оперете правимо меланхоличну социо-оперету која ће евоцирати седамдесете године прошлог века, док ће нам ‘Црни’ Иштвана Балога, који је уистину позоришни раритет, проговорити о миту коме се сви диве а кога заправо нико озбиљно не зна. Што се редитеља тиче, Миленковић, Ленард, Томић, Миливојевић, Ђорђевић и Поповски се по много чему разликују, али им је заједничко то да структуру представе граде на темељима драмског предлошка са тежиштем на нијансираној глумачкој игри. Укратко, публици нудимо добре приче – о нама и за нас“, нагласио је Венцел.

  Позоришни фестивал језичких мањина

  Директор Новосадског позоришта Валентин Венцел осмислио је Позоришни фестивал језичких мањина света (Sinergy#WTF) који ће први пут бити одржан у октобру следеће године.

  Оснивач фестивала је Град Нови Сад који је овај пројекат уврстио у пројекат кандидатуре Новог Сада за европску престоницу културе 2021.

  Фестивал ће се одржавати сваке године, биће ревијалног карактера, а идеја водиља је да на једном месту окупи професионалне позоришне уметнике који у срединама у којима живе стварају на језицима националних мањина којима припадају.

  Главни програм чиниће највише шест представа, док би пратећи обухватио концерте, изложбе и панел дискусије о позоришним искуствима језичких заједница.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com