• Politika

  Doček generala Vladimira Lazarevića sutra u Nišu

  lazarevićFoto: screenshot/youtube

  To je danas potvrdio predsednik Udruženja srpski veterani Kosova i Metohije Branko Avramović koji je kazao da bi Lazarević trebalo da sleti na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ sutra oko 15.00 sati avionom Vlade Srbije.

  Prema njegovim rečima, ratni veterani okupiće se u 14.00 na platou ispred zgrade niškog Univerziteta kako bi organizovano otišli na aerodrom da sačekaju Lazarevića koji je odslužio zatvorsku kaznu za zločine na Kosovu.

  Avramović je istakao da su ratni veterani ogorčeni što dočeku generala neće prisustvovati i zvanični predstavnici države i vojske.

  On je istakao da je Udruženje srpski ratni veterani Kosova i Metohije pokrenulo inicijativu da se generalu Lazareviću dodeli odlikovanje za narodnog heroja, u skladu sa Ustavom Srbije.

  Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.

  Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije.

  Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije da će general Lazarević biti pušten na slobodu 3. decembra, zato što mu tada ističu dve trećine izdržane kazne.

  Ljajić je potvrdio da je Lazarević ozbiljno bolestan, ali da će biti oslobođen jer je ispunio uslov za puštanje na slobodu.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com