• Nacionalne Novosti

  Dodik: Grujičić će Srebrenicu potpuno integrisati u Srpsku

  NOVI SAD – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas očekivanje da uverljiva pobeda zajedničkog kandidata srpskih stranaka u Srebrenici, Mladena Grujičića, bude uskoro verifikovana jer su izbori bili fer i pošteni, poručivši da će srpski kandidat Srebrenicu potpuno integrisati u Republiku Srpsku.

  Dodik je za Prvi program radija RTV rekao da je Grujičić osvojio neuporedivo više glasova od Ćamila Durakovića, dosadašnjeg načelnika te opštine, i poručio da srpski kandidat neće praviti razliku između građana Srebrenice, kao što je to činio Duraković.

  Govoreći o pozivu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za saslušanje povodom organizovanja referenduma o Danu Republike Srpske, Dodik je rekao da će dati izjavu Tužilaštvu, iako njegov legitimitet ne priznaje, ali za sada, kako kaže, nema podataka kada će biti saslušan.

  Predsednik Republike Srpske ponavlja da neće ići u Sarajevo jer je uobičajena praksa da saslušanje može da se obavi i na drugom mestu, a ne isključivo u Sarajevu gde je sedište Tužilaštva.

  „Ne znam zašto bi mene odvajali, osim činjenice da žele da ponize ili da na neki drugi način politički iskoriste taj momenat“, smatra Dodik i dodaje da je Tužilaštvo nelegalno i da ne postoji u Ustavu, a da je formirano kao „međunarodna kreacija kako bi kažnjavalo pre svega Srbe“.

  Komentarišući pretnje međunarodne zajednice zbog održanog referenduma u Republici Srpskoj, Dodik kaže da oni pokušavaju da instruišu institucije koje ionako nisu ustavne.

  „Ustavni sud BiH ima tri stranca koji je trebalo da pre 15 godina napuste tu dužnost, ali se oni i dalje održavaju. Sa njihova tri glasa i dva glasa Bošnjaka oni imaju većinu u Ustavnom sudu i donose odluke koje su po pravilu protiv Republike Srpske“, tvrdi Dodik, dodajući da imamo situaciju da poštujete nepravdu ili se tome suprotstavite.

  „Mi smo rekli da to nećemo da poštujemo kao takvo i tražimo da se takva praksa promeni što je bilo dovoljno da neko tamo u Sarajevu u saradnji sa međunarodnim faktorom zaključi da zbog jednog referenduma koji je sproveden u RS treba neko krivično da odgovara“, kaže Dodik.

  On naglašava da kao predsednik mora i hoće da bude na strani većinskog dela mišljenja svog naroda koji je pokazao sposobnost da na demokratski način, miran i dostojanstven, izađe i glasa.

  „Sve ostalo je inženjering kojim se pokušava neko disciplinovati, a sa mnom to ide teško“, poručuje predsednik Republike Srpske.

  Foto Tanjug/ O.Toskić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com