Gradovi

Dodik odgovorio Ivaniću: Narod dobro razume šta se dešava

BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, da narod Srpske dobro razume šta se dešava na političkoj sceni tog entiteta i u BiH, te da im ne trebaju ni njegova ni Ivanovićeva objašnjenja.

„Ivanić je očigledno vaspitan u duhu rasprodaje svega što pripada Srbima i Republici Srpskoj“, rekao je Dodik, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Ivanić je, naime, ranije danas na konferenciji za novinare optužio Dodika da, umesto da zagovara jedinstvo u RS-u, pravi određeni, kako je rekao, rijaliti šou i sukobe, u kojem on neće da učestvuje, jer ima mnogo ozbiljnijeg posla s kojim treba da se bavi.

Dodik je rekao da on nije takvog vaspitanja i da mu je drago što je tako i što ne deli vrednosti sa Ivanićem.

„Ivanić, kao i svaki neodgovoran čovek, rado se sakrije iza naroda kada u javnoj polemici ostane ogoljen u svojim nedelima i propustima u radu“, rekao je Dodik uveren da je Ivanić, kako je rekao, kao i ostalo društvo iz tzv. Saveza za promjene, u problemu sa odgovorima na pitanja koja im ljudi postavljaju.

„Reč je o istim onim ljudima koje su prevareni na izborima, jer su im pričali jednu sasvim drugu predizbornu priču da bi se kasnije sasvim drugačije ponašali na mestima gde su izabrani“, poručio je.

„Zar oni koji varaju svoj narod, koji trguju nacionalnim interesima i kleveću svoju Republiku gde god odu vani, imaju pravo da se pozivaju na Božić ili Dan Republike, iste one republike kojom zarad ličnog konformizma olako trguju ojačavajući sistem van Ustava u BiH“, istakao je Dodik.

On je u izjavi za Srnu naveo da se Ivanić u svom konformističkom političkom životu može da pohvali samo funkcijama na kojima je bio.

„Rezultati njegovog političkog delovanja koštali su Republiku Srpsku i njene građane stotine i stotine miliona maraka, a što je gore i nadležnosti koje je Ivanić galantno prepuštao i prenosio na nivo BiH. Tako Ivanić valjda vidi vaspitanog političara, nesklonog sukobima i uživa u činjenici da je blizak saradnik sa Bakirom Izetbegovićem u realizaciji jačanja unutarne BiH“, naglasio je Dodik.

Naveo je i da Ivanić za samo godinu dana mandata na mestu srpskog člana Predsedništva BiH, mada se za njega, kako kaže, to ne može reći, jer ga tamo Srbi nisu poslali, propustio da uradi gotovo sve što je bilo značajno za Republiku Srpsku, posebno u situaciji kada je Velika Britanija podnela Savetu bezbednosti UN predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„I Ruska Federacija i Republika Srbija i Vlada Republike Srpske pokazale su više odgovornosti od srpskog člana Predsedništva BiH koji i danas, vaspitan u duhu rasporodaje svega što je srpsko, laže svoj narod o tobožnjem uticaju nekog njegovog pisma na neusvajanje rezolucije“, rekao je i zapitao zar Ivanić zaista misli da je ovaj narod ograničen i da ne zna ko je presudno uticao na neusvajanje te Rezolucije.

Zapitao je i zar Ivanić može toliko da potcenuje zdrav razum ove nacije tvrdeći da je njegovo pismo zapadnjacima rezultiralo ruskim vetom u Savetu bezbednosti.

„Ako je i od Ivanića, mnogo je“, naglasio je predsednik Srpske.

On je rekao da ne želi da veruje da su u pravu oni koji su Ivanićevu pasivnost oko rezolucije o Srebrenici dovodili u vezu sa njegovom dugogodišnjom bliskošću sa Britancima.

„Svi moji pokušaji da obezbedim dijalog o pitanjima važnim za Republiku Srpsku završavali su opstrukcijama Ivanića i njegovih političkih saveznika i harangom na rukovodstvo Republike Srpske. Sada znamo da nisu propustili nijednu priliku da ojačaju front protiv Republike Srpske i u BiH i u regionu, a posebno u delu zapadne međunarodne zajednice“, rekao je Dodik.

On je naveo da se to najbolje vidi kada Ivanićev ministar inostranih poslova Savet ministara tretira vladom BiH ili kada svaki odlazak u inostranstvo iskoristi za klevetanje Republike Srpske.

„Na tome i na takvim stvarima, gospodine Ivaniću, ne možemo napraviti jedinstvo!“, poručio je predsednik Srpske.

Foto Tanjug, Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh