• Regioni

  Dodik: Referendum nije probni balon, već pitanje života

  BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je građane Srpske da izađu na referendum o Danu RS 25. septembra i istakao da se sve radi u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama, te da međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju.

  „Referendum o Danu Republike nije nikakav probni balon, kako smatra Bakir Izetbegović, to je pitanje našeg statusa i pitanje naših života. Niko ne može minimizirati na taj način referendum o Danu Republike“, rekao je Dodik.

  On je pozvao građane RS da izađu na referendum i, kako je naveo, tako

  pokažu opredeljenost u vezi sa Danom Republike i da se „suprotstave nastojanjima i umešanosti Bakira Izetbegovića, koji je umislio da može da određuje nama datum Republike Srpske i da odlučuje u ime nas“, prenose banjalučki mediji.

  Komentarišući Izetbegovićeve ocene u vezi sa 2018. godinom, Dodik je rekao da je to pitanje te godine i tada će se odlučivati o tome, ali u svakom slučaju Izetbegović nije taj koji će o tome odlučiti.

  „Stalno pozivanje međunarodne zajednice da ispunjava njihove želje govori tome da su oni naučili na instrumentalizaciju međunarodne zajednice protiv Srba i Republike Srpske, ali i to je vreme prošlo i mi smo preživeli i tu torturu“, rekao je Dodik.

  Predsednik RS je poručio da niko više ne može da nametne svoje stavove RS i da međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju, napominjući i da nikakvo nametanje visokog predstavnika Valentina Incka i nikakve zabrane „ne dolaze u obzir“.

  „Pozivam narod da izađe na referendum, čak i u uslovima ako bi Ustavni sud sramno, prema bilo kojoj osnovi, eventualno zabranio da izađemo na taj referendum“, rekao je Dodik.

  On je naglasio da će referendum biti održan 25. septembra, „svidelo se to kome ili ne u Sarajevu“.

  „Mi ovde ne živimo da bismo se svideli Sarajevu, mi živimo ovde da bismo uredili naše odnose i da bi naša zajednica bila funkcionalna i dobra“, zaključio je predsednik Srpske.

  Ranije danas predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da referendum o danu Republike Srpske predstavlja probni balon za referendum o otcepljenju RS od BiH, te da u BiH ne može doći do mirnog niti bilo kakvog razlaza.

  Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com