• Regioni

  Dodik: Srebrenica je deo Srpske i to niko neće promeniti

  BANJALUKA – Srebrenica je teritorijalno, lokalna zajednica u okviru Republike Srpske, i u tom pogledu nikakav referendum ni bilo šta drugo neće to promijeniti, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga, objasnio je on.

  „S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića, i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti“, rekao je Dodik za Radioteleviziju Republike Srpske.

  Prema njegovim rečima, veoma je jasno da je ustavnim poretkom predviđena i raspodela teritorije i da referendum RS o Danu Republike nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano isključivo za pitanje koja su regulisana Ustavom.

  Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je ranije danas da će naredne sedmice biti održan sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.

  O toj inicijativi raspravljaće se na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, rekao je Duraković za Al Džaziru.

  Bošnjački predstavnici u Skupštini opštine Srebrenica iniciraju raspravu o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske, kao odgovor na odluku Ustavnog suda da nema prepreka za održavanju referenduma o Danu Republike Srpske.

  Predsednik Dodik izjavio je u četvrtak da više nema prepreka za održavanje referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra.

  Odluka o referendumu usledila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku da obeležavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa državnim ustavom.

  Foto Tanjug/ R, Prelić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com