Gradovi

Dodik u pismu Banu kritikovao SIPA, i sud i tužilaštvo BiH

BANJA LUKA – U propratnom pismu, koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-Munu, iznete su optužbe na rad pravosudnih institucija BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Dodik tvrdi u popratnom pismu, poslatom uz izveštaj RS Savetu bezbednosti UN u kojem RS daje svoje viđanje stanja u RS i BiH, da je „tužilaštvo BiH zloupotrebilo krivično pravosuđe i smenilo direktora SIPA“.

„Od tada do danas, novi direktor SIPA, po ovlasćenju suda BiH i tužilaštva BiH, učestvuje u provokativnim oružanim upadima u policijske stanice i druge ustanove u RS, kao i politički motivisanim hapšenjima i uznemiravanju građana BiH“, naveo je Dodik.

On je ocenio da se sud i tužilaštvo BiH nalaze pod ogromnim uticajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice.

Ovakve zloupotrebe podrivaju vladavinu prava, javne institucije, podelu vlasti i saradnju između vlada, koja je neophodna za borbu protiv terorizma i drugih oblika kriminaliteta, naveo je Dodik u pismu.

U ovom, kao i u ranijim dokumentima koje RS šalje Savetu bezbednosti UN u isto vreme kada i visoki predstavnik podnosi svoj izveštaj toj instituciji o stanju u BiH, ponovljeni su stavovi da je potrebna reforma sudske i tužilačke institucije na nivou BiH, prenela je Fena.

Navedeno je i da RS „snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali smatra da se evropske integracije ne smeju koristiti kao izgovor za centralizovanje ovlašćenja suprotno Ustavu“.

Foto Tanjug/ M.Đoković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh