• Gradovi

  Dodik: Vučić je Ivaniću pokazao dokaze da ga prisluškuje tajna služba BiH. …

   

   

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kozarskoj Dubici srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću pokazao operativni nalog iz Sarajeva za prisluškivanje.

  Vučić je, kako je naveo Dodik, Ivaniću tada rekao da to rade njegovi ljudi u Sarajevu.

  „Izvinjavam se Vučiću ako ovo nije trebalo da kažem, ali Ivanić je juče tražio da mu pokažem dokaz da Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje funkcionere Srpske i Srbije. Vučić mu je pokazao sve i Ivanić je imao priliku da to pogleda i pročita i bio je vidno uznemiren zbog toga“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

  Prema njegovim rečima, OBA je „neprijateljska organizacija, uperena protiv Republike Srpske i srpskog naroda“.

  „Nažalost, formalni legitimitet tome daje kadar Ivanića i drugih koji su u Sarajevu, jer se bez njih to ne bi moglo desiti. Da nije tamo Srba, koji su spremni da izdaju i da budu dio subverzivnih aktivnosti protiv Republike Srpske i Srbije to se nikada ne bi moglo desiti“, istakao je Dodik posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

  Afera „Ušće“, koja se tiče navodnog prisluškivanja zvaničnika Srbije od OBA bila je aktuelna prošle godine.

  Opozicione stranke iz RS tada su optužile visokog funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikolu Špirića da je falsifikovao zaključke parlamentarne komisije za nadzor nad OBA kako bi „zaštitio od zatvora one koji su falsfikovali dokumente da je OBA tobože prisluškivala najviše funkcionere Srbije“.

  Kako su naveli, jedini cilj tog falsfikata bio je primitivni nagon da posvadja Savez za promene sa Srbijom.

  Komentarišući navode da OBA prisluškuje funkcionere iz Republike Srpske i Srbije, Dačić je rekao da je to nepotrebno jer oni sve govore javno.

  „Šta to mi radimo tajno protiv nekoga? Ali to pokazuje odnos umesto da gradimo odnos poverenja i zajedničke saradnje, mi idemo toliko daleko da su bezbednosno-obaveštajne aktivnosti usmerene na Srbiju. Mi ćemo se braniti na svoj način“, rekao je Dačić koji u Banjaluci boravi povodom neformalnog sastanka ministara inostranih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).


  Mektić: Direktor OBA mi je rekao da ova agencija ne prisluškuje zvaničnike RS i Srbije

  Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić demantovao navode da OBA prisluškuje visoke zvaničnike Republike Srpske i Srbije.

  „Rekao mi je da nema govora o tome, da su to čisti spinovi, izmišljotine i da to apsolutno ne odgovara istini“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

  Ministar bezbednosti je ocenio da je za rad OBA odgovoran parlament BiH, koji već više od godinu dana nije u stanju da imenuje komisiju za nadzor koja prati zakonitost rada ove agencije.

  Prema njegovim rečima, ta komisija ima zadatak da kontroliše da li OBA odredjene osobe prati i prisluškuje zakonito.

  „Nelogično mi je da parlament kuka nad tom činjenicom, govori da se OBA otela kontroli, nju niko ne kontroliše, a do njih je da sednu, da se dogovore i imenuju tu komisiju“, rekao je Mektić.

  On je istakao da Savet ministara BiH nema nikakvu ingerenciju nad radom OBA, već da samo parlament može da kontroliše rad te agencije.

  Beta
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com