Gradovi

Dogovor EU i Zapadnog Balkana daje plodove

BRISEL – Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je danas da je proces započet dogovorom EU i Zapadnog Balkana o saradnji u rešavanju migrantske krize na samitu u oktobru 2015. godine, počeo da daje plodove.

Današnja večera sa liderima Zapadnog Balkana, čiji će domaćin biti predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je još jedan korak u tom pravcu, naveo je on.

„Ne kažem da smo našli rešenje za zapadnobalkansku rutu, ali zahvaljujući procesu koji smo pokrenuli sada imamo sistem koji ljudima omogućava da razgovaraju i koordiniraju akcije, a ne da se međusobno optužuju kao ranije,“ rekao je on.

Predsednik Junker je u stalnom kontaktu sa premijerom Srbije, dodao je Šinas, na redovnom brifingu za novinare.

Predstavnica za štampu Evropske komisije rekla je da su Makedonija i Srbija identifikovane kao zemlje na koje će se EU usredsrediti kada je reč o pomoći u migrantskoj krizi.

„U ponedeljak smo dodelili 10 miliona Makedoniji, izvršili smo procenu potreba u Srbiji i sada razmatramo mogućnost da dodelimo sredstva i Srbiji,“rekla je ona.

Uoči sutrašnjeg samita EU, Tusk će večeras priprediti večeru za lidere zemalja „balkanske rute“, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Slovenije Miro Cerar, premijer Hrvatske Tihomir Orešković i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Prema najavama, u centru pažnje biće Cerarova inicijativa da se pojača kontrola na grčko-makedonskoj granici.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh