Ekonomija

Dogovor oko FAP-a, tvrdi Ministarstvo

protest ćutanje štrajk glađuFoto: Ilustracija, Guliver/Getty Images/Thinkstock

Na sastanku koji je danas održan u Ministarstvu privrede postignuta je saglasnost oko smene rukovodstva, mogućnosti a ostvarivanje socijalnih programa i povezivanje radnog staža.

Dogovoreni su i dalji koraci i dinamika kojom će se u narednom periodu tražiti rešenje za ovo preduzeće i utvrđeno je da preduzeće neće otići u stečaj do konačnog rešenja njegovog statusa, saopšteno je iz Ministarstva.

Potpuna saglasnost postignuta je i po pitanju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti lica koja su u prethodnom periodu bila zadužena za poslovanje i upravljanje fabrikom, navodi se u saopštenju.

Deo radnika pribojskog FAP-a zamrzli su štrajk, a predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević je Tanjugu rekao da će ta odluka biti konačna kada je prihvate svi zaposleni.

Prema njegovim rečima, radnici će o tome odlučivati sutra.

On je ocenio da su razgovori s vladom i prevazilaženju stanja u toj fabrici bili „teški i na ivici prekida“.

„Postigli smo dogovore koji ne zadovoljavaju ni jednu, ni drugu stranu, ali su maksimum mogućeg u ovom trenutku“, rekao je Mršević.

POSLEDNJA MERA – ŠTRAJK GLAĐU

Radnici su imali sastanak u utorak sa ministrom privrede Željkom Sertićem, ali su posčle njega, nezadovojni ponuđenim, stupili u štrajk glađu.

„Na ovaj radikalni potez odlučili smo se jer drugog izlaza nemamo, jer ono što nam je obećano u Ministarstvu privrede, za nas je neprihvatljivo“, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora, Miroslav Mršević, koji je sa još 20 kolega započeo štrajk glađu, a preneo Radio Slobodna Evropa.

„Ponuđeno nam je, oni radnici koji napuste FAP dobiće povezivanje radnog staža u minimalnom iznosu, oko 100 radnika zaposliće u, kako kažu, Remontnom zavodu koji će se baviti remontom vojnih vozila, a ostali da prihvatimo socijalni program koji je bio kao za radnike ‘IMT, ‘Prve petoletke’, ’14. Oktobra’, 200 evra po godini staža, koji se ne bazira na zaostale zarade i povezivanje radnog staža, i to je za nas neprihvatljivo“, navodi Mršević.

Mršević podseća da radnici traže isplatu svih devet zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i posao za svih 650 radnika u matičnom preduzeću.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh