Gradovi

Dogovoren rad na unapređenju finansijske održivosti opština

BEOGRAD – Zajednički rad na pripremi strateških dokumenata na unapređenju položaja i odgovornosti lokalnih samouprava, kao srednjoročnog cilja reforme javne uprave dogovoren je danas na sastanku ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Kako je saopšteno iz Ministarstva državne uprave, prisutni gradonačelnici i predsednici opština izrazili su punu podršku naporima Vlade da se naplata javnih prihoda poveća na svim nivoima vlasti i srednjeročnom cilju finansijske održavosti.

Predstavnici SKGO istovremeno su ponovili nezadovoljstvo zbog predloženih rešenja u Nacrtu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Ministarka smatra da oslonac Zakona mora biti na izvornim prihodima lokalnih samouprava i stoga je predložila da je neophodno, u što kraćem roku, izaći sa konkretnim predlozima za unapređenje tog zakonskog rešenja.

Dogovoreno je i da će Radna grupa predstaviti analize efekta Zakona na pojedine lokalne samouprave, kako bi se pripremila prelazna rešenja koja će obezbediti, da, uz dobro rukovođenje, svaka lokalna samouprava može da se prilagodi novim uslovima.

Foto Tanjug, M. Jelesijević/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh