Gradovi

Dogovorena isporuka uglja

RESAVICA- Sindikati i poslovodstvo Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica dogovorili su danas sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem početak kontinuirane isporuke uglja Elektorprivredi Srbije čime su prestali razlozi za štrajk rudara najavljen za 25. januar.

„Isporuka uglja EPS-u bio je naš osnovni zahtev, on je ispunjen i od 1.februara, počinje isporuka uglja u kontinuitetu u količini od 250.000 tona, koliki je plan JP PEU“, rekao Tanjugu predsednik Sindikata JP PEU Nebojša Milenković.

Dogovoreno je da neće biti prekida u isporuci, kao što se sada dogodilo, dodao je on, napomenuvši da je sastanku u ministarstvu energetike prisustovao i direktor EPS-a za isporuku uglja Dragan Jovanović.

Kako je dodao, u naredne dve nedelje biće održani i sastanci sa ministrom Antićem i ministrima privrede i finansija, Željkom Sertićem i Dušanom Vujovićem, u vezi sa ostalim sindikalnim zahtevima: reorganizacija preduzeća, povezivanje radnog staža, isplata smenskog rada, zapošljavanje na neodređeno vreme.

Glavni odbor Sindikata (JP PEU) je 11.januara doneo odluku o stupanju u štrajk ukoliko do 25.januara EPS ne počne da preuzima ugalj kako je ranije dogovoreno sa Antićem.

Formirali su tada štrajkački odbor i o svojim odlukama obavestili poslovodstvo rudnika i Ministarstvo rudarstva.

„Morali smo da reagujemo najavom strajka, JP PEU je državno preduzeće kao i EPS. EPS ne može da se ponaša kako se ponaša, da ne poštuje dogovor sa ministrom i da ne preuzima ugalj“, rekao je Milenković.

„Rekli smo, rudari će prekinuti proizvodnju uglja, ne vidimo svrhu da ga proizvodimo i odlažemo na deponije da gori kao što je prošle godine goreo na deponijama Ibarskih rudnika zbog čega su Ibarski rudnici i JP PEU imali veliku materijalnu štetu, istakao je Milenković.

Sa Ibarskim rudnicima je 18.novembra, pod pretnjom štrajkom, potpisan ugovor o isporuci uglja i ona je počela, mada je reč o simboličnim količinama, dodao je on.

U ugovoru koji je potpisan između Ibarskih rudnika i EPS, stoji da će do kraja 2016. godine sa depoa Ibarskih rudnika Termoelektrani „Nikola Tesla“ Obrenovac biti isporučeno 150.000 tona.

Termoelektrani „Morava“ Svilajnac, ove godine, 40.000 tona a od 2017. godine, posle završenog kapitalnog remonta, najmanje 80.000 tona uglja iz Ibarskih rudnika.

Milenković je istakao da su Sindikati JP PEU, o problemu plasmana uglja EPS-u upoznali ministra energetike 21. decembra i rekli mu da „se nikada nije dešavalo do sada da se prekida snabdevanje ugljem iz rudnika JP PEU termoelektrana“.

Foto Tanjug/N. Milošević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh