Novosti online

Дојче веле: Где су нестала деца избеглице?

БЕРЛИН – Нико не може рећи колики је у Европи број малолетних избеглица које се воде као нестале, као ни где су та деца, а очигледно је да су приликом регистрације почињене грешке, пише Дојче веле (ДВ).

ДВ поставља питања зашто се о избеглицама које су још деца или адолесценти након регистрације није водила брига и колико малолетника је конкретно нестало.

У потрази за одговором на то питање откривају се велики дефицити приликом регистрације.

Европол и немачка криминалистичка полиција БКА су изнели бројке које у ствари не важе јер се сваки дан мењају.

Осим тога, начин на који су прикупљани подаци изазива сумњу. Организације за заштиту деце и избеглица говоре о забрињавајућим бројкама, али ни оне се на чињенице не могу позвати.

Тако БКА полази од тога да је 1. јануара 2016. у Немачкој било 4.749 малолетних избеглица без пратње одраслих особа. Они се деле у две групе: 431 од тих избеглица је било млађе од 13 година, а 4.287 њих је старо између 14 и 17 година.

Заблежена је вишеструка регистрација у неколико немачких савезних покрајина, а нека од те нестале деце се након кратког времена поновно појаве, каже једна портпаролка БКА.

„Не можемо искључити да неки од несталих на почетку године нису доспели у руке криминалаца”, каже портпаролка и додаје да тачних сазнања о томе БКА нема.

Шеф Европола Брајан Доналд је у изјави за британски лист „Обзервер” признао да је на хиљаде малолетних избеглица регистровано у европским земљама, али да се њихов траг тада изгубио.

Доналд је упозорио да су нека од те деце могла доспети у руке криминалаца.

„Нису сви жртве криминалаца, неки од њих су можда под окриљем чланова породице. Али, једноставно не знамо где се налазе”, додаје Доналд.

Европол је, каже шеф те полиције, прикупио доказе о томе да су нека деца и млади током бекства у Европу били сексуално злостављани.

Формирала се једна криминална инфраструктура, која профитира од мигрантског таласа, каже Доналд.

Кријумчари све више избеглице искоришћавају за послове који имају везе са индустријом секса и као робове.

То није ништа ново, каже Доналд, јер је током сваког избегличког таласа у историји долазило до насиља према слабијима. Међутим, и по том питању за сада постоји више нагађања него чињеница.

Јаснијим бројкама располажу градови и општине.

Према информацијама немачких канцеларија за младе, у Немачкој се актуелно води брига о око 60.000 малолетних избеглица које су дошле без пратње одраслих. Наводи се да су многа од те деце причала о лошим искуствима током бегства.

Несигурно статистичко стање и дечјим организацијама отежава рад.

Уницеф је саопштио да „бројку коју је навео Европол схватамо веома озбиљно”.

Према наводима Уницефа, трећина избеглица које су од лета 2015. дошле у Немачку, јесу деца и млади.

Ти подаци се заснивају на непотпуним наводима власти, истиче та организација и додаје да још увек не постоји детаљан преглед.

Уницеф критикује што се приликом регистрације не бележи старост избеглица и тражи да се малолетне избеглице региструју у свим транзитним земљама и у оним где их прихвате, као и да се њихова ситуација стално надзире.

Немачки савез за заштиту деце сматра да су учињени драматични пропусти по питању заштите малолетних избеглица.

Криминалци циљано искоришћавају ситуацију у којој су се нашла та деца која су сама морала у Европу, изјавио је за немачки јавни сервис председник те организације Хајнц Хилгерс. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh