Gradovi

Dojče vele: Kosovo danas ima mnogo nerešenih problema

BON/PRIŠTINA – Pre osam godina Kosovo se proglasilo nezavisnim od Srbije, danas ono ima mnogo nerešenih problema, a rad parlamenta već dugo je u zastoju, piše Dojče vele, navodeći da se danas očekuju velike demonstracije.

U tekstu pod nazivom „Spirala nasilja na Kosovu“, Dočje vele navodi da su predstavnici medunarodne zajednice šokirani zbog nasilja na Kosovu:

„Nasilje ne sme biti prihvaćeno kao legitimno sredstvo za promenu vlade“, rekao je Ernst Rajhel, opunomoćenik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistocnu Evropu.

„Još gore je što se kosovska opozicija nije distancirala od nasilja. Debata u parlamentu se mora voditi argumentima, a ne suzavcem i Molotovljevim koktelima“, prenosi Dojče vele.

Uz podsećanje da opozicija od avgusta prošle godine ometa sednice parlamenta bacanjem suzavca i jaja, i zvižducima, Dojče vele navodi da je u početku opozicija pokušavala da prinudi vladu da povuče sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da vlada povuče potpis sa Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Paralelno sa blokadom parlamenta, opozicija je organizovala i više demonstracija – na kojima je bilo nasilja – pred zgradama parlamenta i vlade u Prištini.

Opozicija sada traži ostavku vlade i nove izbore.

Stranke velike vladajuce koalicije, Demokratska liga Kosova (LDK) premijera Ise Mustafe, i Demokratska partija (PDK) ministra spoljnih poslova Hašima Tacija, striktno odbijaju zahteve opozicije.

Ipak, situacija ostaje eksplozivna, smatraju posmatraci na Kosovu, prenosi Dojče vele.

„Situacija na Kosovu je zabrinjavajuća. Slike nasilja su nanele veliku štetu imidžu Kosova“, kaže za Dojče vele Safet Gerdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova:

„Vlada veliki strah od socijalnih nemira i demonstracija, jer Kosovo ima velike ekonomske probleme“.

Kosovo ima stopu nezaposlenosti od gotovo 40 odsto, a etničke napetosti izmedu kosovskih Albanaca i Srba su i dalje velike, sprovodenje dogovora sa Srbijom napreduje sporo, piše Dojče vele.

Kosovo je do sada priznalo 112 zemalja, ali još nisu pet clanica EU, Srbija, Rusija, Kina i Indija.

Nedavno mu nije odobreno clanstvo u Unesku. Gradanima Kosova je potrebna viza za EU. Oni više ne veruju da ce im se situacija brzo popraviti. Zbog toga je u poslednje dve godine gotovo svaki deseti gradanin napustio zemlju i potražio bolju perspektivu u Nemackoj i drugim evropskim zemljama, navodi se u tekstu.

Veoma sporna tema je i izbor novog kosovskog predsednika.

Prema koalicionom ugovoru izmedu PDK i LDK, na tu funkciju bi trebalo da bude izabran Hašim Tači.

Za to bi mu u prva dva izborna kruga bila potrebna dvotrećinska većina od ukupno 12 poslanika kosovskog parlamenta.

U trećem krugu bi mogao da prođe samo sa apsolutnom većinom.

Tači je sporan, ne samo u očima nacionalističke opozicije, već i za neke poslanik vladajuce koalicije. Novi predsednik bi trebalo da bude izabran do početka marta, piše Dojče vele.

I američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, smatra da „svi problemi treba da budu rešeni u parlamentu“.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je prošle nedelje organizovala „okrugli sto“ predstavnika vlade i opozicije, ali je dijalog ostao bez uspeha.

„Vidimo se 17. Februara“, rekao je Ramuš Haradinaj. A toga se svi u Prištini plaše, zaključuje Dojče vele.

Na osmu godišnjicu jednostraog proglašenja kosovske nezavisnosti, očekuju se najvece demonstracije posle rata na Kosovu 1999, a posmatrači smatraju da je realno očekivati da će tom prilikom doći do nasilja, navodi se u tekstu.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh