Novosti online

Документарна изложба о Зорану Ђинђићу

У Кући краља Петра на Сењаку представљена је документарна изложба „Зоран” посвећена некадашњем премијеру Србије Зорану Ђинђићу. Поставку коју је уприличила Демократска странка поводом 13 година од атентата на Ђинђића чине фотографије које је снимио сам Ђинђић, књиге које је написао и превео, као и дела која су други аутори о њему написали.

Приказани су и документарни филмови „Идејом и животом” Александра Радоша и „Зоран Ђинђић, градоначелник” групе аутора. Концепт поставке урадила је Горица Мојовић.

Отварању су присуствовали Ђинђићева супруга Ружица са децом, лидер Демократске странке Бојан Пајтић, председник Нове странке Зоран Живковић и многобројни посетиоци, којима се обратила

историчарка Латинка Перовић, наводећи да никада није одбила ниједан позив да прича о Ђинђићу јер је у њему налазила непоновљиву интелектуалну, политичку и моралну вертикалу у нововековној Србији.

Ђинђић је, како је оценила Перовићева, био јединствена личност, формулисао је нову могућност ослоњену на дугу традицију новије историје.

– Увек ми је било фасцинантно његово разумевање српске историје јер је имао посебан дар који је спајао филозофа и државника – рекла је Латинка Перовић. Она је додала и да се Ђинђић залагао за владавину права и слободу појединца – хтео је модерну државу.

– Трудио се да Србију извуче из митологије и окрене је рационалном мишљењу, зато је најчешће говорио о знању, учењу и одговорности. То је заоставштина која допире до младих људи – казала је Латинка Перовић.

Председник општине Савски венац Душан Динчић оценио је да изложба сведочи како се Ђинђић у приватном и јавном животу залагао за своје идеје.

Документарну грађу о премијеру Србије који је убијен 12. марта 2003. године испред зграде Владе Србије суграђани и гости престонице могу погледати до 19. марта.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh