• Gradovi

  Документарни филм „Косово отета светиња“ премијерно у Чајетини

  kosovo oteta svetinjaУ уторак 15. маја у Библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини са почетком у 18 часова, биће премијерно  у Србији приказан документарни филм „Косово отета светиња“.

  Филм је посвећен покрајини Косово и Метохија, територији због које је пре тачно 18 година НАТО извршио стравично бомбардовање Југославије.

  Он комбинује историјске чињенице и реалност, као и анализу настанка пројекта –Косово- у новијој историји.

  Филмом је приказана реалност овог региона, живот људи и све оно са чиме се суочавају након рата и доласка свих врста миротвораца.

  Пројекцији ће присуствовати и ауторка филма Оксана Сазонова, која ће и лично говорити о својим утисцима током снимања.  „Овај мали комад земље као да штити цео свет.

  Чини се да би он требао да буде најсигурније место на планети. Али, током целог нашег путовања, видели смо сасвим супротно“, каже ауторка филма Оксана Сазонова.

  О Космету говоре Срби који живе на северу и у различитим енклавама.

  Они се суочавају са сложеним политичким процесима, уништавањем српске православне културне баштине и вредности, улогом међународне заједнице која је утицала да се створи тренутна ситуација.

  Аутор филма и руководилац српске редакције News Front Оксана Сазонова и њен колега, историчар и новинар Сергеј Белоус били су током снимања ухапшени на Косову и Метохији и депортовани у Београд због чега је филм добио и други назив “Забрањени за снимање”.

  Извор: Сајт Општине Чајетина

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com