• Društvo

  Дом здравља Ниш утрошио 63 хиљаде вакцина у 2018. години

   

  Установа која се највише бави вакцинацијом у Нишу је, свакако, Дом здравља Ниш.

  У овој установи се вакцинација врши у великом обиму, вакцинишу се лица из свих друштвених слојева, на вакцинацији ради већи број радника, па је и прикупљање података о имунизацији коју спроводи Дом здравља захтевало укључивање већег броја запослених. Одговоре на наша питања смо, ипак, добили сажето.

  Које здравствене услуге пружа Дом здравља Ниш? На ком подручју пружа своје услуге?

  Дом здравља Ниш је установа примарне здравствене заштите, која велику пажњу поклања унапређењу квалитета рада и безбедности пацијената и ради у складу са акредитацијским стандардима и критеријумима. Посебна пажња се посвећује осетљивим групама становништва: деци, адолесцентима, трудницама и породиљама, старијим од 65 година, као и маргинализованим групама становништва. У установи се обезбеђује превентивна здравствена заштита за све категорије становника, здравствена заштита одраслих, здравствена заштита жена и деце, патронажна служба, лабораторијска и радиолошка дијагностика, стоматолошка здравствена заштита и друге делатности у складу са Законом и Уредбом о Плану мрежа здравствених установа. Дом здравља Ниш пружа услуге становништву Града Ниша, али и становницима Нишавског округа, када се укаже потреба.

  Колико запослених има Дом здравља и каква је структура запослених?

  Дом здравља Ниш тренутно има 1 031 запосленог радника, од чега: четири доктора медицинских наука (2 лекара су изабрана у звање професора), седам магистара медицинских наука, 39 лекара примаријуса, 215 лекара и стоматолога различитих специјалности, шеснаест лекара је на специјализацији, 85 радника са вишом медицинском стручном спремом, 472 запослена са средњом медицинском стучном спремом и 193 радника са немедицинском стручном спремом.

  Где Дом здравља обавља своју делатност?

  Дом здравља Ниш своју делатност обавља у централном објекти и у још 65 здравствених станица и амбуланти, како на градском, тако и на сеоском подрују.

  Ко је оснивач Дома здравља и како се финансира његов рад?

  У децембру 2006. године, донета је одлука којом је Град Ниш преузео оснивачка права над Домом здравља Ниш.

  Међутим, текуће године су донета законска решења по којима ће Република Србија поново преузети оснивачка права од локалне самоуправе.

  Које врсте вакцинације, обавезне и добровољне, спроводи Дом здравља?

  Дом здравља спроводи обавезну вакцинацију деце у одређеном узрасту, а према одредбама Закона о заштити становништва од заразих болести и према одредбама одговарајућих подзаконских аката. Притом, поступа се у складу са Стручно-методолошким упутством за спровођење обавезне и препоручене активне имунизације становништва које припрема Институт за јавно здравље Србије.

  Новорођенчад, најчешће, прве вакцине, одмах по рођењу, приме у породилишту. Наредне вакцине до четрнаесте године живота, по Календару обавезне вакцинације, највећим делом примају у Дому здравља.

  Вакцинишемо пацијенте и вакцинама које нису обухваћене Календаром обавезне имунизације. Рецимо, често се употребљава вакцина против тетануса, увек када имамо пацијента с повредом која захтева такву вакцину.

  Да ли постоји посебна организациона јединица у Дому здравља која се бави вакцинацијом? Колико радника Дома здравља се бави вакцинацијом?

  Препоруком вакцинације у Дому здравља Ниш баве се сви изабрани лекари, а спровођењем вакцинације изабрани лекари у Служби за здравствену заштиту одраслих, Служби за здравствену заштиту деце и школске деце и Служби за кућно лечење и медицинску негу са палијативним збрињавањем. У оквиру Службе за здравствену заштиту деце и школске деце постоји Одељење вакцинације.

  Колики је обухват становништва вакцинацијом? Колико се вакцина годишње утроши у Дому здравља?

  У односу на планирани број у претходној години, остварен је оптимални обухват становништва вакцинацијом. У 2018. години у Дому здравља Ниш утрошено је
  63 хиљаде вакцина.

  Да ли су претходне године утрошене све вакцине против сезонског грипа?

  У претходној години утрошене су све требоване количине вакцине против сезонског грипа, укупно 6 120 вакцина.

  Да ли вакцинација, обавезна и добровољна, има штетних последица и којих? Да ли је оправдано избегавати вакцинацију?

  Сва медицинска исраживања и препоруке указују на то да нема штетних последица вакцинације и да није оправдано избегавати вакцинацију.

  Да ли радници Дома здравља подлежу обавезној вакцинацији? Да ли се запослени редовно вакцинишу?

  Здравствени радници запослени у Дому здравља Ниш подлежу обавезној вакцинацији и редовно се вакцинишу.

  Позивамо све грађане да се одазивају редовним прегледима и обавезној и препорученој вакцинацији. Треба да се угледамо на нордијске земље у којима је имунизација деце врло развијена, а последице су очигледне – тамо готово да не постоји патологија предшколске деце.

  Ниш, август 2019. године

  Текст и фото: Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ниш. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

   

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. MK Ultra

   4. августа 2019. at 15:07

   Koliko ste nezeljenih posledica izazvali sa tih 63k otrova? Pitajte pacijente, jer ce egzekutori reci 0 (nula).

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com