• Novosti online

  DOMINACIJA JEDNOG KANDIDATA NA SVIM MEDIJIMA U PREDSEDNICKOJ TRCI

   

   

  vucicBEOGRAD, 25. mart 2017. (FoNet) – Od kako su raspisani  izbori 2. marta, Aleksandar Vučić imao je najviše pojavljivanja na naslovnim stranama dnevnih listova, u najvećem broju slučajeva u pozitivnom kontekstu, dok se Saša Janković i Vuk Jeremić, zahvaljujući tabloidima, najčešće pojavljuju u negativnom kontekstu, rezultati su monitoringa izborne kampanje Transparentnosti Srbije.

  Vuk Jeremic NOVOSTI DANA.RSAleksandar Vučić ima najviše pojavljivanja na naslovnim stranicama, delom zahvaljujući činjenici da i dalje obavlja funkciju premijera, navodi Transparentnost Srbija koja u okviru monitoringa izborne kampanje, prati pojavljivanje  kandidata na naslovnim stranicama dnevnih listova, preneo je N1.

  Vučić se u najvećem broju slučajeva na naslovnim stranicama  pojavljuje u pozitivnom kontekstu. Od 181 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu svih kandidata, u svim dnevnim listovima, Vučić ima 98, Luka Maksimović 27, Saša Janković 18, Vojislav Šešelj 12 i Vuk Jeremić 10.

  Aleksandar_Popovic-770Slede Boško Obradović (5), Nenad Čanak (4), Saša Radulović (3), Aleksandar Popović i Milan Stamatović po dva i Miroslav Parović nula.

  Saša Janković i Vuk Jeremić se, zahvaljujući tabloidima, najčešće pojavljuju u negativnom kontekstu. Od ukupno 116, Janković 40, Jeremić 31, Vučić 17, Šešelj 8, Obradović 7, Maksimović 5, Radulović 5, Čanak 3 i ostali nula.

  Sasa JankovicTransparentnost je pratila ukupan broj pojavljivanja na naslovnim stranicama 12 dnevnih listova (Politika, Danas, Blic, Novosti, Dnevnik, Vesti, Alo, Kurir, Informer, Srpski telegraf, Narodne novine i Sportski žurnal), u koliko slučajeva od ukupnog broja su se kandidati pojavljivali kao glavna tema ili deo glavne teme na naslovnoj stranici, kakav je bio kontekst pojavljivanja (pozitivan/neutralan/negativan), kao i to da li je naslov ili tekst na naslovnoj stranici u kome se pojavljuje kandidat bio ilustrovan fotografijom kandidata.

  VucicAleksandar Vučić ima ukupno 128 pojavljivanja na naslovnim stranama; od toga 98 (ili 77 odsto) pozitivno, 13 (10 odsto) neutralno i 17 negativno (13 odsto).

  Od toga kao premijer  imao je 50 pojavljivanja (47 pozitivna i tri negativna), a kao kandidat 78 (51 pozitivno, 13 neutralnih i 14

  negativnih).

  Glavna tema je bio na 48 naslovnih strana (3 puta u pozitivnom kontekstu, 4 neutralnom i 7 negativnom).

  Canak novosti dana.rsSaša Janković imao je 71 pojavljivanje na naslovnim stranama, od toga 18 (25 odsto) pozitivnih, 13 (18 odsto) neutralnih i 40 (57 odsto) negativnih.

  Glavna tema bio je na 29 naslovnih strana, od toga 17 u negativnom kontekstu, a po šest u neutralnom i pozitivnom.

  Vuk Jeremić imao je 55 pojavljivanja na naslovnim stranama, od toga 10 (18 odsto) pozitivnih, 14 (26 odsto) neutralnih i 31 (56 odsto) negativnih.

  Seselj NisGlavna tema bio je na 26 naslovnica, od toga 18 u negativnom, šest u neutralnom i dve u pozitivnom kontekstu.

  Luka Maksimović (Beli) bio je ukupno 40 puta pomenut na naslovnim stranama: 27 (68 odsto) puta u pozitivnom kontekstu, osam (20 odsto) neutralno i pet (12 odsto) negativo. Glavna tema bio je na 12 naslovnih strana, od toga devet pozitivnih, dva neutralna i jedno negativno.

  Vojislav Šešelj je ima ukupno 30 pojavljivanja, pozitivno 12 (40 odsto), neutralno 10 (33 odsto), negativno 8 (27 odsto).

  Seselj NOVOSTI DANA.RSGlavna tema bio je na 11 naslovnih strana. Boško Obradović imao je ukupno 21 pojavljivanje, Saša Radulović ukupno 12, Nenad Čanak 8, Aleksandar Popović 4, Milan Stamatović 3, Miroslav Parović 1.

  U Novostima kandidati bili samo 4 puta glavna tema – sva 4 puta Vučić.

  Prvi, i za sada jedini, dan u kome se nijedan kandidat nije pojavio u negativnom kontekstu bio je 16. mart.

  Vučić ima negativna pojavljivanja samo u Danasu (11), Vestima (5) i jedno u Blicu.

  Seselj Nis 2Janković i Jeremić se pojavljuju kao deo glavne teme u pozitivnom kontekstu samo u listovima Danas i Vesti.

  Od Vučićevih sedam pojavljivanja kao deo glavne teme u negativnom kontekstu, 3 su ilustrovana njegovom fotografijom a 4 su bez fotografije.

  Janković i Jeremić se pojavljuju u negativnom kontekstu kao deo glavne teme 35 puta, od toga 29 puta sa fotografijama.

  U Novostima su kandidati bili samo 4 puta glavna tema – sva 4 puta Vučić (od toga dva puta kao premijer).

  Aleksandar PopovicBlic ima najviše neutralnih konteksta – ukupno za sve kandidate 35 pozitivnih, 24 neutralna i šest negativnih.

  U Politici su se na naslovnim stranicamam pojavljivali samo Aleksandar Vučić kao premijer 4 puta u pozitivnom kontekstu, od toga 3 put kao deo glavne teme, kao kandidat jednom i to kao deo glavne teme i Luka Maksimović jednom u neutralnom kontekstu (nije bio deo glavne teme).

  U Danasu se Vučić pojavljuje uglavnom u negativnom kontekstu, kao premijer dva puta, kao kandidat devet; dok su svi ostali ukupno tri puta pomenuti u negativnom kontenkstu (Janković, Jeremić i Šešelj po jednom).

  U listovima Alo, Kurir, Informer i Srpski telegraf Vučić se pojavljuje isključivo u pozitivnom kontekstu, Janković i Jeremić u pozitivnom kontekstu samo u najavama intervjua sa njima i izjavama drugih o njima.

  Aleksandar Vučić imao je u ovim listovima ukupno 41 pozitivno pojavljivanje, kao premijer 17, a kao kandidat 24.

  Saša Janković tri pozitivna, dva neutralna i 36 negativnih, a Vuk Jeremić dva pozitivna, dva neutralna i 26 negativnih.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com