Gradovi

Domino efekat u Evropi nakon odluke za ograničenje prihvata izbeglica

BEČ – Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner očekuje domino efekat u Evropi nakon odluke zvaničnog Beča da uvede ograničenje za prihvat izbeglica, prenosi danas bečki dnevnik Esterajh.

„Upitili smo jasan signal protiv neograničene dobrodošlice. Austrija će i dalje obavljati svoju humanitarnu dužnost, ali će se u tome orijentisati ubuduće prema posojećim kapacitetima“, kazala je Mikl-Lajtner u intervjuu bečkom dnevniku.

Austrija je juče donela odluku da ogranični prihvat izbeglica u naredne četiri godine na ukupno 127.500.

Prema dogovoru ograničenje za prihvat izbeglica u ovoj godini iznosi 37.500, naredne 35.000, a 2018. je 30.000, te do 30.juna 2019. godine samo još 25.000 izbeglica.

Ukupno 127.500, koliko je planirano da primi do kraja juna 2019. odgovara 1,5 odsto stanovništvu Austrije.

Tokom prošle godine u Austriji je podneto 90.000 molbi za dobijanje azila, a za ovu godinu je prema prognozama taj broj bi mogao da poraste i do 120.000.

Upitana šta će se dogoditi kada se dostigne limit od 37.500 u ovoj godini Mikl-Lajtner je kazala da su sve mere kao što su granične kontrole, ili vremenski ograničeni azil usmerene kako se taj limit ne bi dostigao.

„Uz to polazim od toga da će uslediti domino-efekat i da će druge zemlje, takođe, preduzeti mere, te bi tako talas izbeglica bio smanjen“, ukazala je Mikl-Lajtner.

Takođe je rekla da se trenutno proverava i mogućnost vraćanja azilanata kada limit bude dostignut.

„Trenutno proveravamo da li moramo prihvatati zahteve za dobijanje azila kada više ne budemo imali raspoložive kapacitete. U tom slučaju bi ljude direktno na granici vraćali u bezbedne susedne države“, najavila je Mikl-Lajtner.

Ona je izrazila uverenje da bi dogovoreno ograničenje moglo biti dostignuto već u maju ukoliko usledi očekivani veliki talas izbeglica.

AP Photo/Darko Bandic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh